Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

tek Svet24.si

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Tanja Žagar2_osebni arhiv Njena.si

Tanja Žagar: Toliko kot pečem od rojstva sinka, ...

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Zloglasni Casiraghi trdi, da so se ga v zaporu lotili s kemičnim orožjem, državo toži za 260.000 evrov

Deli na:
Zloglasni Casiraghi trdi, da so se ga v zaporu lotili s kemičnim orožjem, državo toži za 260.000 evrov

Foto: M24.si

Odmevni zapornik Stephen Casiraghi je na Okrožnem sodišču v Ljubljani včeraj utemeljeval svojo tožbo proti državi za plačilo odškodnine v višini 260.000 evrov.

Casiraghi toži državo zaradi, kot trdi, nezakonito uporabljenih prisilnih sredstev in prisilnega zdravljenja. Sojenje se bo s pričami nadaljevalo sredi maja, poroča spletni Dnevnik.

"Na silo so me podrli na tla in mi dali injekcijo s pomirjevalom. Veste, to je strup, če imaš alergijsko reakcijo, se lahko zgodi tudi smrt. Kemično orožje je po mednarodnih konvencijah prepovedano. Kdor uporablja strupe, stori vojni zločin - no, to je bilo podobno ..." je po poročanju spletnega Dnevnika na sodišču razlagal Casiraghi, ko je utemeljeval tožbo proti državi.

Ko je 19. marca 2014 razbijal po kopalnici v zaporu na Dobu in se ni pomiril, naj bi pazniki proti njemu nezakonito uporabili prisilna sredstva ter mu vbrizgali pomirjevalo. "To je kot droga, zmanjka te, kot bi dobil anestezijo. Temu rečemo špricbeton. Bilko naredijo iz tebe," je po navedbah Dnevnika opisoval zapornik, ki ima menda zaradi tega trajne psihične posledice.

Casiraghi je še do nedavnega prestajal zaporno kazen na Dobu zaradi različnih kaznivih dejanj. Enotna kazen 22 let in 11 mesecev zapora bi se mu iztekla avgusta 2019.

A lani septembra je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi nepravilnega združevanja kazni, vrhovno sodišče pa je potrdilo očitke obrambe, da naj bi sodišče prve stopnje nezakonito združevalo Casiraghijeve kazni. Tako je Casiraghi 10. marca odkorakal na prostost.

Casiraghija, ki v več postopkih tudi toži državo za odškodnino, so sicer konec marca ponovno priprli zaradi nevarne vožnje po Ljubljani in upiranja policistom.