nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Egon Zakrajšek: Sloveniji ne bo uspelo brez mednarodne pomoči

Deli na:
Egon Zakrajšek: Sloveniji ne bo uspelo brez mednarodne pomoči

Foto: Arhiv Reporterja

V ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) ne verjamejo več, da lahko Slovenija sama obvlada svoje finančne probleme, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Jasno je, da smo že prestopili Rubikon," je namreč v intervjuju za APA ocenil slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek.

Zakrajšek je v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še "vprašanje mesecev", kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. "Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična," pravi Zakrajšek.

Po mnenju slovenskega ekonomista je edino odprto vprašanje to, ali bo Slovenija še pred prošnjo za pomoč začela izvajati reforme in si s tem zagotovila kredibilnost pred EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V tem primeru bi lahko sama nadzorovala vsaj tempo reformnega procesa. Če ne, se bo morala kot Grčija ukloniti diktatu "insolvenčnega upravitelja". "Možnost izbire še obstaja, a ne več dolgo."

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. "Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah)," pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. "Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno," pravi slovenski ekonomist.

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic območja z evrom: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika.

Po mnenju Zakrajška bi morala biti prioriteta slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. "Tu se nam čas izteka." Zakrajšek se zavzema za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame. Nujna je tudi reforma togega trga dela, ki je "Ahilova peta slovenskega gospodarstva".

Zakrajšek medtem ni želel komentirati špekulacij, da bi lahko sam vodil slovensko tehnično vlado. Načeloma je mnenja, da bi bila tehnična vlada za mlado demokracijo, kot je Slovenija, "precej tragična". Takšna vlada je namreč "udarec za demokratični proces". Zato se Zakrajšek zavzema za to, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.