Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ se bo seznanil s Šarčevim odstopom, pri Pahorju predvidoma prva posvetovanja

Deli na:
DZ se bo seznanil s Šarčevim odstopom, pri Pahorju predvidoma prva posvetovanja

Premier Marjan Šarec v parlamentu. - Foto: Bobo

Poslanci se bodo danes seznanili z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca. S tem bo celotni vladi prenehal mandat in bo opravljala zgolj tekoče posle. Predsednik republike Borut Pahor pa bi glede na napovedi lahko že danes opravil prve neformalne pogovore o njegovih nadaljnjih korakih po Šarčevem odstopu.

Z odstopom premierja se bo DZ danes seznanil v okviru mandatno-volilnih zadev. Odstopno izjavo je še pred Šarčevim odstopom slednjemu posredoval tudi finančni minister Andrej Bertoncelj. Ta bi moral o odstopu obvestiti DZ in v nadaljnjem postopku tudi sporočiti, kdo bo namesto njega opravljal posle ministra za finance.

A je Šarec namesto tega v ponedeljek v DZ poslal svojo odstopno izjavo. Ko se bo DZ z njo seznanil, pa preneha mandat celotni vladi. Ta bo v skladu z ustavo morala opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov.

Po mnenju pravnika Rajka Pirnata je sicer logično, da DZ obravnava stvari po vrstnem redu, kot so bile poslane v DZ. In če se DZ seznani z odstopom predsednika vlade, po njegovem mnenju to zadošča. Nesmiselno je namreč obravnavati odstop finančnega ministra, če odstop predsednika vlade vključuje tudi odstop finančnega ministra.

Morebitna prva posvetovanja predsednika republike o nadaljnjih ravnanjih so v njegovem uradu najavili v ponedeljek. Vendar pa bodo informacije o tem bržkone znane šele danes.