Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar bo "šokiral" DZ z odstopom

Deli na:
Cerar bo "šokiral" DZ z odstopom

Foto: Državni zbor/Borut Peršolja

Državni zbor se bo danes seznanil z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja, s čimer mu bo funkcija, skupaj s celotno vlado, tudi uradno prenehala. Za popoldan in sredo pa je predsednik republike Borut Pahor na posvet povabil vodje poslanskih skupin, s katerimi bo spregovoril o morebitnem predlogu za novega mandatarja in datumu volitev.

Cerar bo svoj odstop, o katerem je javnost obvestil minuli teden, pred poslanci tudi ustno obrazložil. Z odstopom predsednika vlade se državni zbor zgolj seznani, o njem pa ne glasuje. S tem pa bo Cerarju in posledično njegovi vladi predčasno prenehal mandat in bosta opravljala le še tekoče posle.

Ko bo premierju in vladi prenehala funkcija, bo predsednik republike Borut Pahor na posvet sprejel vodje poslanskih skupin. Z njimi želi spregovoriti o morebitni nameri, da predlagajo novega mandatarja, česar Pahor sam ne bo storil, in o datumu volitev. Od teh pogovorov je odvisno, kdaj bodo prihodnje parlamentarne volitve ter ali bodo te predčasne ali redne.

Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.



Pahor sicer ocenjuje, da bo prišlo do predčasnih volitev, in sicer predvidoma v drugi polovici maja, medtem ko je za najverjetnejši datum rednih volitev doslej veljal 10. junij.

Cerar je sicer v sporočilu javnosti o odstopu v sredo pozno zvečer zatrdil, da bo do izvolitve nove vlade skrbel, da bo njegova vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna, njen razvoj pa se bo nadaljeval.

Med razlogi za odstop pa je navedel, da je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum, na katerem so volivci potrdili zakon o drugem tiru, ki je bil eden ključnih projektov njegove vlade.