Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

zavojček cigatet Svet24.si

FOTO: Albanec prepričan, da je na tobačnih ...

astro Petisvet.si

Merkur se je danes spet obrnil, zato ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

meghan, harry Svet24.si

Harry in Meghan toneta vse globlje: princ naj bi ...

1_boštjan Romih uvodna_Mateja Jordovič Potočnik Njena.si

Neskončno hvaležen Boštjan Romih

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

DZ bo razpravljal o parlamentarni preiskavi zadeve Kangler

Deli na:
DZ bo razpravljal o parlamentarni preiskavi zadeve Kangler

Foto: M24 - Franc Kangler

DZ ima danes na dnevnem redu odreditev parlamentarne preiskave v zadevi Kangler. Čeprav je zahteva DS sprožila številne kritike zaradi domnevnega kršenja ustavnega načela delitve oblasti, pa DZ, kot kaže, nima vzvodov, da preiskave ne bi odredil. Glasovanje pri tej točki ni predvideno, zanjo pa naj bi poslanci porabili nekaj manj kot štiri ure.

Kot določa ustava, mora DZ preiskavo odrediti na zahtevo tretjine poslancev ali na zahtevo državnega sveta. Vendar pa je bilo ob vloženi zahtevi DS za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, slišati mnogo opozoril, da bi bilo treba zagotoviti jasno delitev pristojnosti med zakonodajno in pravosodno vejo oblasti.

Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) je zaradi zahteve celo uvedla ad hoc postopek. Svoje pripombe pa je prispevala tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba DZ. Po pozivu predsednika DZ Dejana Židana državnemu svetu, da akt uskladi s pripombami zakonodajno-pravne službe, je sprva kazalo na prestavitev obravnave zahteve na septembrsko sejo DZ. Takšna je bila namreč želja vodstva DS, da bi v tem času lahko pripravili odgovor na mnenje, a državni svet o tem predlogu ni odločal, saj za uvrstitev te točke na dnevni red zadnje seje DS ni bilo zadostne podpore. Tako je ta točka ostala na dnevnem redu julijske seje DZ.Ta se bo sicer danes, zadnji dan julijskega zasedanja, tudi seznanil, da je postopek sprejemanja novele zakona o omejevanju tobačnih izdelkov končan. S predlogom je skupina poslancev iz različnih strank predlagala zamik uvedbe enotne embalaže za tobačne izdelke za tri leta, ob opozorilih številnih organizacij, da bi odlog pomenil škodo javnemu zdravju, pa so ga poslanci na matičnem odboru zavrnili.

Enako usodo je doživel predlog sprememb zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je predlagal Jani Möderndorfer (SMC) in ki bi med drugim ukinil prepoved vertikalnih povezav med veledrogeristi in lekarnami. Tudi v tem primeru se bo DZ danes seznanil, da je zakonodajni postopek končan.

Loading...