GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podprli predlog odreditve parlamentarne preiskave v zadevi Kangler

Deli na:
Podprli predlog odreditve parlamentarne preiskave v zadevi Kangler

Foto: Primož Lavre

Mandatno-imunitetna komisija DS je podprla predlog zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, ki jo je na pobudo državnega svetnika Marjana Maučeca na DZ naslovila komisija DS za državno ureditev. V njej naj bi ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper državnega svetnika Franca Kanglerja.

Pobudnik predloga, državni svetnik Marjan Maučec je na seji mandatno-imunitetne komisije med drugim ocenil, da "ni logično, da je nekdo dvajsetkrat na zatožni klopi, pa nikoli dokončno obsojen". Po njegovih besedah se je pri tem treba vprašati, kaj je narobe. Pristojnosti za ugotavljanje tega sicer državni svet nima, ima pa pristojnost, da lahko sproži postopek za ustanovitev preiskovalne komisije, je povedal.

Izkušnje sicer kažejo, da so parlamentarne preiskave redkokdaj prišle do kakršnih koli zaključkov. Toda če bo DZ še nekaj časa ostal v trenutni sestavi, je pričakovati, da bo do nje vendarle prišlo, tudi zato, ker so prvič v zgodovini na težave javno začeli opozarjati tudi sodniki in tožilci, je povedal državni svetnik. Poudaril je, da morajo v demokraciji za vse veljati enaka merila.

"Če bi bilo res, da lahko nekdo zlorabi svojo javno funkcijo za to, da bi nekomu naredil škodo iz političnih ali osebnih razlogov, me to zelo skrbi," je dodal član komisije Igor Antauer. Besedilo predloga se sicer v veliki meri nanaša na osebo, ki naj bi bila oškodovana in na tiste, ki naj bi k temu prispevale. Je pa po njegovem mnenju kljub temu prav, da preiskovalna komisija ugotovi, če je res prišlo do spornih ravnanj.



Podporo predlogu je napovedal tudi član komisije Cveto Zupančič. Ob tem je opozoril, da bi v primeru, ko pride do kazenske ovadbe, ki se pozneje izkaže za krivo, moral odgovarjati tudi tisti, ki je nekoga krivo ovadil. Ko gre za kar 20 kazenskih ovadb, se nehote pojavi vprašanje o njihovem ozadju, je pojasnil.

S parlamentarno preiskavo naj bi sicer ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali "pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona" zoper nekdanjega mariborskega župana Kanglerja. Raziskali naj bi sum kršitev človekovih pravic v postopkih in domnevno "nezakonito upravljanje in vodenje določenih evidenc policije".

Poslovnik o parlamentarni preiskavi določa, da mora DZ parlamentarno preiskavo odrediti, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Kot so za STA pojasnili v strokovnih službah DS, bo predlog na dnevnem redu državnih svetnikov v sredo.