Revija Reporter
Slovenija

Duhovnik: Referendum je korektiv neumne oblasti, ki si privošči, da tri leta dela neumnosti

STA

25. sep. 2017 6:01 Osveženo: 7:23 / 25. 9. 2017

Deli na:

Jože Duhovnik iz Strokovne skupine JD, ki se je pridružil pobudnikom referenduma o zakonu o drugem tiru, je dejal, da bo po njegovem pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič nadaljeval bitko o poštenosti v tej državi.

"Prenesel bo zadevo na prave institucije," je napovedal.
   
Na vprašanje, kdo bo plačal nekaj čez tri milijone evrov, kolikor naj bi znašali stroški referenduma, je Duhovnik kot eden od organizatorjev kampanje odgovoril, da "tisti, ki so izglasovali zakon, ki bo prej ali slej padel v Evropi". Znesek je primerjal s 27 milijoni evrov, "ki jih je država dala projektantom, ki so naredili ta neumni projekt".

Stroški za izvedbo referenduma so šli po njegovih besedah za ljudi, ki so bili člani volilnih komisij in so dobili nagrade. "Dejstvo pa je, da je referendum korektiv neumne oblasti, ki si privošči, da tri leta dela neumnosti in enkrat jo mora nekdo plačati," je ocenil.

Ponudbo, ki jo je dal, da bi projekt enake zmogljivosti namesto za tri milijarde evrov naredil za 800 milijonov evrov, pa bo uresničil drugje, je dejal in ocenil: "Slovenski narod mora vedno imeti težke investicije, da razume, da je razvoj v Sloveniji pomemben, ker če je preveč poceni, ni prav."

Referendum o zakonu o drugem tiru njegovim pobudnikom ni uspel. Večina volivcev je namreč ob nizki udeležbi zakon podprla: za je po skoraj vseh preštetih glasovnicah glasovalo 53,5 odstotka, proti pa 46,5 odstotka volivcev. Referenduma se je po delnih neuradnih podatkih udeležilo približno 20 odstotkov volilnih upravičencev.