nusa_derenda Odkrito.si

Nuša Derenda s strtim srcem

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. avgusta

Kozarec vode Petisvet

Enostavna metoda, ki vam lahko čez noč ...

Kolinda Grabar-Kitarović Svet24.si

Klara na rojstni dan povabila hrvaško ...

Danijela Martinović Svet24.si

Imata Danijela in Grašo res hude težave v zvezi?

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Savina Atai se je poročila

Slovenija

Drzni načrt za oblast: Janez Janša ali Marjan Šarec - razkrivamo ozadja sestavljanja nove koalicije

Deli na:
Drzni načrt za oblast: Janez Janša ali Marjan Šarec - razkrivamo ozadja sestavljanja nove koalicije

Foto: Primož Lavre

Po volitvah pride čas treznjenja, pregrete glave bi se morale ohladiti, pripraviti na premislek, kako se izviti iz predvolilnih zavez, ki bi, če bi se jih držali, zlahka peljale do novih volitev – in do še nižje udeležbe. V Sloveniji, pa še kje v naši soseščini, ni tako. Nadaljuje se kampanja »antijanša«, kot da bi se že pripravljali na nove volitve.

Scenariji razpleta volitev ostajajo v grobem trije: vlada SDS, vlada brez Janševe stranke ali pa prazen nič in predčasne volitve. Kot rešilno bilko pred ponovljenimi volitvami nekateri dajejo na pladenj zamisel vlade narodne enotnosti oziroma tehnične ali kompetentne vlade (Dimitrij Rupel), v katero bi svoje najboljše može in žene prispevale vse parlamentarne stranke – in bi dobili nekakšno državno reprezentanco.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj nobena od različic scenarijev razpleta volitev nekako ne deluje; kako ima Janša kljub porazu pomladnega tabora nekaj možnosti, da še tretjič postane premier; zakaj bi se Janša s sodelovanjem v vladi »deorbaniziral«; o prehitevanju Šarca po desni in kaj bi lahko povzročila Šarčeva tovarišija; kako se je NSI postavila v pozicija preseganja bregov; kaj Janša lahko ponudi oziroma žrtvuje, da pritegne katero od strank, ki zavračajo sodelovanje z njim; kdo bi lahko bil »izdajalec« in kakšna je možnost novih volitev.