dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

veronika ročeva Svet24.si

"Otroci so umrli tu"; Rusinja z razgaljenimi ...

krebuljica Petisvet.si

Za skromnostjo rastline se skriva velikanska moč

Rovan Svet24.si

»To ni smola, to je nepripravljenost na razmere«

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Slovenija

Drzni načrt za oblast: Janez Janša ali Marjan Šarec - razkrivamo ozadja sestavljanja nove koalicije

Deli na:
Drzni načrt za oblast: Janez Janša ali Marjan Šarec - razkrivamo ozadja sestavljanja nove koalicije

Foto: Primož Lavre - Janez Janša in Marjan Šarec.

Po volitvah pride čas treznjenja, pregrete glave bi se morale ohladiti, pripraviti na premislek, kako se izviti iz predvolilnih zavez, ki bi, če bi se jih držali, zlahka peljale do novih volitev – in do še nižje udeležbe. V Sloveniji, pa še kje v naši soseščini, ni tako. Nadaljuje se kampanja »antijanša«, kot da bi se že pripravljali na nove volitve.

Scenariji razpleta volitev ostajajo v grobem trije: vlada SDS, vlada brez Janševe stranke ali pa prazen nič in predčasne volitve. Kot rešilno bilko pred ponovljenimi volitvami nekateri dajejo na pladenj zamisel vlade narodne enotnosti oziroma tehnične ali kompetentne vlade (Dimitrij Rupel), v katero bi svoje najboljše može in žene prispevale vse parlamentarne stranke – in bi dobili nekakšno državno reprezentanco.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj nobena od različic scenarijev razpleta volitev nekako ne deluje; kako ima Janša kljub porazu pomladnega tabora nekaj možnosti, da še tretjič postane premier; zakaj bi se Janša s sodelovanjem v vladi »deorbaniziral«; o prehitevanju Šarca po desni in kaj bi lahko povzročila Šarčeva tovarišija; kako se je NSI postavila v pozicija preseganja bregov; kaj Janša lahko ponudi oziroma žrtvuje, da pritegne katero od strank, ki zavračajo sodelovanje z njim; kdo bi lahko bil »izdajalec« in kakšna je možnost novih volitev.

Loading...