mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Druži jih negativni cilj

Deli na:

Vladajoča koalicija "je hrupna, druži pa jih kot beton čvrsto vezivo - izrazito negativen odnos do prejšnje vlade, SDS in Janeza Janše", je za Delo dejal predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Strah pred tem, da bi se SDS vrnila na oblast, bo koalicijo po njegovem "obdržal skupaj do konca mandata. Žalostno je, da jih druži le negativni cilj".

Vladajoča koalicija "je hrupna, druži pa jih kot beton čvrsto vezivo - izrazito negativen odnos do prejšnje vlade, SDS in Janeza Janše", je za Delo dejal predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Strah pred tem, da bi se SDS vrnila na oblast, bo koalicijo po njegovem "obdržal skupaj do konca mandata. Žalostno je, da jih druži le negativni cilj".

"Slovenija ne potrebuje radikalnih sprememb političnega sistema, zagotovo pa so nekatere ustavne izboljšave po osemnajstih letih potrebne. Zato je pobuda, da se začne razprava o ustavnih spremembah, pozitivna in konstruktivna. Če pride takšna pobuda od vodje največje opozicijske stranke, toliko bolje," je dejal Virant, ki Janšev izraz druga republika razume kot "neko blagovno znamko, marketinško ime za te ustavne spremembe".

Po Virantovem mnenju bi se o teh ustavnih spremembah zagotovo bistveno manj govorilo, če Janša ne bi uporabil izraza druga republika. Predsednik zbora za republiko sicer, kot pravi, podpira večino Janševih predlogov, ne pa vseh.

Kot je pojasnil, je Janšev kongresni govor natančno prebral in ga je navdušil, "saj je bil izrazito pozitivno in konstruktivno naravnan". Bistveno bolj pomemben kot pobude za ustavne spremembe pa se mu je zdel, kot pravi, del govora, v katerem je predsednik SDS predstavil alternativni program za reševanje gospodarske krize. Virant je namreč prepričan, da je Janšev program reševanja gospodarske krize bolj konsistenten in bolj perspektiven kot vladni.

Na vprašanje, ali ocena SDS na kongresu, da je volitve izgubila zaradi prevare ter da sama ni naredila nič narobe, kaže na odsotnost samoanalize in samokritike, pa je predsednik zbora za republiko odgovoril, da bi bila samokritika potrebna. A ob tem meni, da je "saldo prejšnje vlade izrazito pozitiven".

"Mislim, da je bilo premalo narejeno na področju, ki so ga ljudje dojemali kot veliko predvolilno obljubo, to pa je na področju gospodarskega kriminala in korupcije. Premikati se je začelo šele čisto na koncu mandata, pa še to zelo nerodno. Policija preprosto ni dobro opravila svojega dela," je zatrdil Virant. Po njegovem pa je bilo zanemarjeno tudi področje komunikacije in odnosov z javnostmi. Vlada je delala dobro, je pa slabše, manj všečno nastopala, je dejal.

Na vprašanje, ali bo Zbor za republiko postal nova stranka, odgovarja, da za zdaj o tem ne razmišljajo, če bo kdaj treba, bodo pa to naredili. Meni namreč, da bi bilo sijajno, če bi v Sloveniji prišlo do podrtja rigidnih delitev na tranzicijsko levico in pomladno stran, vendar obenem meni, da je to, "kar veže tranzicijsko levico proti Janezu Janši, čvrsto kot beton".

Njegova teza je, kot pravi, da te alternative ne more ponuditi Janša sam. Virant se zavzema za "oblikovanje sinergije, partnerstva tako imenovanega pomladnega trojčka, SDS, SLS in NSi", pri čemer meni, da se lahko tudi NSi z Ljudmilo Novak vrne na prizorišče.

Glede menedžerskih odkupov je Virant dejal, da je bil del teh sicer izpeljan v prejšnjem mandatu, vendar ne vsi. "Janševa vlada ni ustvarila tajkunov, ti ljudje niti po naključju ne sodijo v Janšev politični krog, je pa res, da vlada ni preprečila nastanka nekaterih tajkunskih pojavov," je prepričan. Po njegovem je bila napaka, da vlada ni takoj na začetku mandata zamenjala predsednika uprave NLB.