zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dragonja: Insinuacije o pritiskih na ministra niso na mestu

Deli na:
Dragonja: Insinuacije o pritiskih na ministra niso na mestu

Foto: Bobo

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je zavrnil navedbe v torek razrešenega predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, da plače niso pravi razlog za razrešitev oz. odpoklic v DUTB. "Insinuacije o pritiskih na ministra za finance po razrešitvah v DUTB niso na mestu," je dejal.

Dragonja je v nadaljevanju včerajšnje skupne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ pojasnil, da je že premier Miro Cerar v torek po seji vlade izpostavil, da Nybergova razrešitev in odpoklic glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona nista bila politično motivirana.

Ministrstvo je zahtevalo dodatna pojasnila glede spornega izplačila Manssonove nagrade in vlada je zato, da jih je lahko preučila, sejo prestavila s ponedeljka na torek. "O tem, ali bo s položaja razrešen, pa bo odločal upravni odbor," je pojasnil Dragonja in dodal, da bo moral ta odločiti, če lahko Mansson, če bo želel, delo nadaljuje ali ne.

Dragonja je povzel, zakaj je minister za finance Dušan Mramor izgubil zaupanje v Nyberga. Mansson je po njegovih besedah pokazal tudi preslab odziv v pozive, da se politika nagrajevanja uredi v celoti, brez aneksa. Najbolj sporno pa je bilo izplačilo nagrade za uspešno delo Manssonu v višini 114.800 evrov bruto.

"Za to izplačilo nismo prejeli nobenega aneksa oz. pogodbene podlage," je dejal. "Ne samo, da je skušala obiti duh nove politike nagrajevanja, po naši oceni to ni bilo skladno tudi s prejšnjo politiko nagrajevanja," je nanizal Dragonja in ocenil, da je ta del v neskladju z vsemi praksami in politikami nagrajevanja ne le v Sloveniji, temveč po vsem svetu.

Prav tako je zavrnil Nybergove navedbe, da se je ministrstvo v zadnjem času vmešavalo v delo DUTB. "Razen, kadar nas je DUTB prosil, da podamo mnenje ali da se uskladimo v postopkih, kjer država vključena kot delničar ali upnik," je ponazoril in pokazal na primer Cimos.

"Edini apel je bil v primeru Save Turizma, kjer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba znižati obseg pravnih bitk in sodnih postopkov ter da je ta prešel meje racionalnih postopkov in meje razumnega," je priznal Dragonja in zagotovil, da niso dali navodil, kako naj se to pelje.