reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dopolnila še skrivnost

Deli na:

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko se je danes za zaprtimi vrati seznanil in obravnaval dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede vprašanja meje s Hrvaško, ki jih je v četrtek sprejela vlada. Predsednik odbora Ivo Vajgl je po nujni seji povedal, da je odbor "izrazil vsebinsko podporo" tem dopolnilom.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko se je danes za zaprtimi vrati seznanil in obravnaval dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede vprašanja meje s Hrvaško, ki jih je v četrtek sprejela vlada. Predsednik odbora Ivo Vajgl je po nujni seji povedal, da je odbor "izrazil vsebinsko podporo" tem dopolnilom.

Kot je dodal, sta člane odbora v obširnem uvodu premier Borut Pahor in zunanji minister Samuel Žbogar seznanila z odgovorom Slovenije Bruslju in da je bila razprava temeljita. Po koncu razprave pa so sprejeli sklep, da so se seznanili z informacijo o predlaganih dopolnilih Rehnovemu predlogu oziroma so, kot je povedal Vajgl (Zares), "izrazili soglasno mnenje, da so bile informacije, ki so bile podane, sprejemljive".

Na vprašanje, ali so člani odbora izrazili tudi kakšne pripombe na dopolnila, je odgovoril, da je bila razprava izčrpna in da je "bilo veliko mnenj, veliko različnih pogledov", da pa je "prevladovalo konstruktivno razpoloženje in tudi podpora razmišljanju" v predlogu vlade.

Premier in zunanji minister sta jim tudi zagotovila, da bo odbor tudi v naslednjih fazah pogajalskega procesa pri urejanju tega vprašanja "aktivno sodeloval," bo sproti obveščen in bo tudi dobil vse razpoložljive informacije.

Na vprašanje, ali se strinja s kritikami, da je odbor zgolj obveščen o odločitvah vlade, je pojasnil, da so bile kritike, izrečene na četrtkovi seji OZP, bolj v smeri, da želi biti odbor enakopravno in ob pravem času informiran in ne preko medijev. To po oceni Vajgla pomeni, da bo treba v vladi in drugje, od koder odtekajo informacije, "nekaj narediti za to, da bomo bolj državotvorno sodelovali, ko gre za interese države in dokumente".

Jožef Jerovšek (SDS), ki je bil v minulih dneh kritičen zaradi odtekanja zaupnih informacij v medije, je po seji dejal, da se je vlada danes ustrezno odzvala in da so "dobili vse potrebne osnove", da so se lahko kvalitetno pripravili na današnjo razpravo v odboru. Dodal je še, da so v razpravi dali "ustne sugestije" vladi in zunanjemu ministrstvu glede strategije v prihodnje.

Jakob Presečnik (SLS) je dejal, da njegova stranka pozdravlja napore vlade, da s primernimi odzivi na Rehnov predlog doseže to, kar je v interesu Slovenije, da pa bodo še naprej pozorno spremljali nadaljnji razvoj dogodkov. Poudaril je še, da glede dopolnil, ki jih predlaga vlada, "v tem trenutku še ni mogoče reči dokončno, kaj bo" in če jih bo sprejela Hrvaška, da pa gre "zagotovo" za najboljši predlog doslej. Po njegovi oceni je gotovo tudi, da gre sedaj za zadnji poskus reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško, saj potem, ko bo Slovenija dala dokončno zeleno luč za vstop Hrvaške v EU, "te priložnosti zagotovo ne bo več". Tudi Presečnik meni, da je bil OZP v dosedanjem procesu odločanja preveč odrinjen, dodal pa je, da je premier danes obljubil, da bodo vsi nadaljnji postopki bolj usklajevani z OZP.

Tudi Tone Anderlič (LDS) je po seji ponovil nezadovoljstvo, ker so bili v medijih že objavljeni tako Rehnov predlog kot odziv Slovenije, še preden so bili s tem seznanjeni poslanci. Je pa bil zadovoljen z današnjimi zagotovili premiera, da bo v prihodnje še pred dokončno odločitvijo glede reševanja spora s Hrvaško obveščen državni zbor.

Sam je sicer prepričan, da je Slovenija "doslej izoblikovala zelo jasna stališča, kjer ne more popustiti" - dostop do odprtega morja, načelo pravičnosti ..., zato se mu zdi slaba praksa, da se tovrstna nesporna izhodišča obravnavajo na zaprtih sejah, kar nato po nepotrebnem sproža polemike, na drugi strani pa je "preveč javne diplomacije o stvareh, o katerih je ne bi smelo biti", še preden je celotna procedura sploh stekla. "Strategija, dodatni predlogi in drugi scenariji" morajo biti predmet tihe diplomacije, morajo ostati tajni, je izpostavil.

Dopolnila k Rehnovemu predlogu naj bi Slovenija sedaj poslala v Bruselj, predvidoma do konca tedna.a