profimedia-0226923653 Svet24.si

Z ukradenim avtobusom bežal iz demokracije v ...

modras,ugriz, roka, iški vintgar Svet24.si

V Iškem vintgarju ga je ugriznil modras. Otekla ...

Jurij Krč Necenzurirano

Krč iz T-2 premagal Kolektor: ceno spustili za ...

1663830343-dsc-5075-01 Reporter.si

Kako pada gledanost oddaj na nacionalni TV: vedno ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Jernej Kuntner Revija Stop

Transformerje ena v naše kinematografe pospremil ...

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Slovenija

Določili, kdaj bodo poslanci glasovali o dveh novih ministrih

Deli na:
Določili, kdaj bodo poslanci glasovali o dveh novih ministrih

Borut Sajovic - Foto: Primož Lavre

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je potrdil dnevne rede treh izrednih sej DZ, ki bodo prihodnji teden. Na njih bo DZ odločal o dveh novih ministrih, se seznanil s predlogi proračunov, davčnih zakonov in prenove sistema plač v javnem sektorju, odločal o razpisu referenduma o Jek2 ter obravnaval delovanje kulturnega ministrstva.

V ponedeljek bo DZ na izredni seji odločal o predlogu, da minister za obrambo postane Borut Sajovic, minister za vzgojo in izobraževanje pa Vinko Logaj, če bosta danes uspešna v svojih predstavitvah pred pristojnima odboroma DZ. Na tej seji bo DZ opravil še prvo obravnavo vladnega predloga zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki je podlaga za sredstva za prenovo sistema plač v javnem sektorju.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je danes opozoril, da imajo občine do takrat premalo časa za posredovanje mnenja o tem predlogu. "Imamo občutek, kot da vladajo izredne razmere. Dve leti ni bilo ničesar, zdaj smo pa v navalu izrednih sej," je opozoril. Klakočar Zupančič je napovedala, da jim bodo rok za to podaljšali do seje matičnega delovnega telesa, vodji poslancev Svobode Sajovicu pa se zdi prav, da se to začne urejati hitro in odločno.


DZ se bo nato na izredni seji v četrtek seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti in preostalimi proračunskimi dokumenti. Hkrati bo opravili prvo branje predlogov novel šestih davčnih zakonov, ki jih je z namenom povečanja konkurenčnosti, ustvarjanja delovnih mest ter spodbujanja inovacij in investicij pripravila vlada. Uveljavljeni naj bi bili s prihodnjim letom.

Na dnevnem redu četrtkove izredne seje DZ bo še obravnava predloga odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo. Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2), ki predvideva, da bo glasovanje 24. novembra, je matični odbor DZ potrdil v sredo.

V petek zgodaj popoldne se bo začela še ena izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog priporočila vladi za transparentno in zakonito delovanje ministrstva za kulturo, ki ga je podala skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec iz SDS. Po njihovem dogajanje na ministrstvu vzbuja sume o nezakonitem in negospodarnem delovanju. V enem od priporočil predlagajo, naj DZ vladi priporoča, da zaradi ugotovljene nepravilnosti iz revizijskega poročila računskega sodišča in negospodarne rabe javnih sredstev razreši ministrico Asto Vrečko.