evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dokončanje spomenika žrtvam vseh vojn in molitveno bedenje ob jami pod Krenom

Deli na:
Dokončanje spomenika žrtvam vseh vojn in molitveno bedenje ob jami pod Krenom

Foto: Bobo

Razpravo o spravnem procesu v Sloveniji bo v prihodnjih tednih vzbudilo tudi dokončanje gradnje spomenika žrtvam vseh vojn poleg Kongresnega trga.

Dela bodo predvidoma končana do konca junija, so nam pojasnili na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti. Datum otvoritve spomenika še ni določen.

FundacijaFriedrich-Ebert in Muzej novejše zgodovine Slovenije v ponedeljek, 5. junija, v prostorih muzeja – gotovo ne naključno v času, ko se spominjamo povojnih množičnih pobojev – prirejata mednarodno konferencona temoSoočanje s preteklostjo: izzivi spravnega procesa v Sloveniji.

Na mednarodnem srečanju, ki ga bo otvoril predsednik republike Borut Pahor, se bodo tudi ob razpravi o izzivih spravnega procesa v Sloveniji soočili pogledi nemških, slovenskih in hrvaških znanstvenikov. V razpravi na okrogli mizi bodo sodelovali Gorazd Bajc (Univerza v Mariboru), Tamara Griesser Pečar (Študijski center za narodno spravo), Bojan Godeša (Inštitut za novejšo zgodovino), Tvrtko Jakovina (Sveučilište u Zagrebu), Andreja Valič Zver (Študijski center za narodno spravo) in vabljena predavateljica Anna Kaminsky, Director, Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur. Konferenca bo simultano prevejana v angleščino in slovenščino.

Pri grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu bo društvo Nova slovenska zaveza v soboto ob 11. uri pripravila obletno spominsko mašo in slovesnost za žrtvami komunističnega nasilja. V imenu društva bo spregovorila zgodovinarka dr. Helena Jaklitsch. Danes se bo s sveto mašo pričelo molitveno bedenje pri Rupnikovi kapeli ob jami pod Krenom. 

»V nočni molitvi bomo izročili vse tako ali drugače vpletene v vojno in povojno nasilje na naših tleh. Letos se lahko še posebej priporočimo Mariji, saj mineva 100 let od njenih prikazovanj v Fatimi, kjer je svarila pred grozotami 20. stoletja,« so zapisali organizatorji.