kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dokapitalizacija Vegrada uspela, delavci še vedno čakajo plače

Deli na:

Današnja skupščina Vegrada je uspela, saj so lastniki sprejeli sklep o dokapitalizaciji podjetja v skupni višini 15,5 milijona evrov. Od tega bo 41 upnikov konvertiralo terjatve v višini 10,5 milijonov evrov, največja lastnika pa bosta zagotovila sredstva v višini pet milijonov, je po skupščini povedala glavna direktorica družbe Hilda Tovšak.

Današnja skupščina Vegrada je uspela, saj so lastniki sprejeli sklep o dokapitalizaciji podjetja v skupni višini 15,5 milijona evrov. Od tega bo 41 upnikov konvertiralo terjatve v višini 10,5 milijonov evrov, največja lastnika pa bosta zagotovila sredstva v višini pet milijonov, je po skupščini povedala glavna direktorica družbe Hilda Tovšak.

To je prvi korak v reševanju Vegrada, hkrati pa potrditev sklepa na skupščini predstavlja tudi pomembno priznanje prizadevanjem vodstva družbe v preteklih mesecih, ocenjuje Tovšakova. Povedala je še, da je danes sprejeti sklep o dokapitalizaciji podjetja pomemben tudi za dokončanje Celovških dvorov. Napovedala je, da bo projekt predan predvidoma do 20. avgusta letos.

"Zagotovo je Vegrad z današnjim sklepom skupščine na dobri poti finančnega prestrukturiranja. To prestrukturiranje je pripravljeno zelo premišljeno in ker gre za večji sistem, za več problemov, se je zagotovo potrebno pogovoriti in spoštovati to, kar je napisano in dogovorjeno. Sama kot direktorica tega sistema ocenjujem, da je finančna reorganizacija podjetja brez stečaja možna in da jo bomo uspeli rešiti," je dejala Tovšakova.

Družba pooblaščenka Vegrad Naložbe, ki je 57-odstotna lastnica Vegrada, bo po današnjem sklepu skupščine za dokapitalizacijo namenila nekaj več kot tri milijone evrov denarnih sredstev. Preostali del bo pokrila druga največja lastnica Vegrada, državna Posebna družba za podjetniško svetovanje PDP, ki ima v lasti 29 odstotkov Vegrada, je po skupščini pojasnila direktorice podjetja Vegrad Naložbe Branka Gabrijel. Na vprašanje, ali in od kje bo Vegrad Naložbe dobil denar za dokapitalizacijo, je dejala le, da jih bo "zagotovo dobil".

Direktor podjetja PDP Matej Golob Matzele pa je STA pojasnil, da je denarna dokapitalizacija odprta za vse lastnike, saj izključuje pravico prednostnih delničarjev. Ob tem je opozoril, da je bil sklep o dokapitalizaciji podprt, za izvedbo dokapitalizacije pa morajo biti izpolnjeni še nekateri pogoji iz sporazuma, ki ga je vodstvo družbe podpisalo z bankama NLB in Hypo banko ter največjima lastnikom. Vsi pogoji namreč še niso izpolnjeni. Rok za dokončanje dokapitalizacije je sicer 60 dni od sprejetega sklepa na skupščini.


Vegradu je po besedah Gabrijelove podporo izrazilo 41 največjih upnikov, ki so pripravljeni del svojih terjatev konvertirati v lastniški delež v skupni višini dobrih 10,5 milijona evrov. Delu terjatev pa so se upniki tudi odrekli, pri čemer se odstotki razlikujejo od upnika do upnika, odvisno od višine terjatev in glede na dogovore o nadaljnjem sodelovanju, je pojasnila Gabrijelova.

Pred poslopjem Vegrada se je danes zbralo okoli deset delavcev, ki so opozarjali na neizplačane obveznosti podjetja do zaposlenih, kar traja že nekaj mesecev, zaradi česar so nekateri bili prisiljeni, kot pravijo, podati izredne odpovedi pogodb o zaposlitvi, da bi se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje. Tovšakova je priznala, da je situacija težka in da skušajo težave rešiti. Podjetje sicer izvaja kadrovski program prestrukturiranja in je doslej število zaposlenih v skupini zmanjšalo s 1700 na okoli 1200.

Zaposleni čakajo na izplačilo še preostalega dela lanskega regresa, na del plač za marec in plače od aprila naprej. Gabrijelova je pojasnila, da je okoli 85 odstotkov zaposlenih dobilo plače za april, preostali naj bi plače dobili v tem tednu.

Glede gradnje stanovanj v Libiji v skupni vrednosti projekta 100 milijonov evrov pa je Gabrijelova dejala, da čakajo na bančno garancijo in priznala, da je problem, ker libijske banke ne priznavajo slovenskih. "Kolikor sem informirana, še nihče od slovenskih izvajalcev ni pridobil tovrstne garancije," je dodala Gabrijelovala.