baby lasagna Lady

Vsak tatu je bil premišljen

mirjam poterbin portret 1 Lady

Z mladostno energijo v petdeseta

Marine Le Pen Necenzurirano

Populistična desnica nima rešitev, ker jih ni ...

golob navijaci Reporter.si

Takšen je Golob brez ljubimkanja in razkazovanja ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

\"V mojem srcu ima posebno mesto, saj gre za eno meni najljubših stvaritev Revija Stop

Znani obrazi o najljubših poletnih melodijah

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Slovenija

Dobrih 253.000 evrov nepravilnosti so "pridelale" stranke v letu 2022

Deli na:
Dobrih 253.000 evrov nepravilnosti so "pridelale" stranke v letu 2022

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Računsko sodišče je v revizijah pravilnosti poslovanja šestih političnih strank izdalo pozitivno mnenje NSi, Levici, SLS, SD in Svobodi, SDS pa mnenje s pridržkom. Znesek ugotovljenih nepravilnosti znaša dobrih 253.000 evrov, stranke so morale zato v humanitarne namene vplačati skoraj 20.000 evrov, ena stranka pa mora to še narediti.

Kot so danes sporočili z računskega sodišča, izvedba revizij pravilnost poslovanja političnih strank vključuje preveritve spoštovanja zahtev, ki izhajajo iz zakona o političnih strankah in zakona o volilni in referendumski kampanji. V okviru revizij je računsko sodišče preverilo vzorec transakcij, ki jih je posamezna politična stranka izvedla v letu 2022 prek odprtih transakcijskih računov stranke za redno poslovanje in transakcijskih računov za posamezne volitve in referendumske kampanje, ki še niso bile predmet ločene revizije.

Z revizijami je računsko sodišče ugotovilo, da so imele politične stranke v letu 2022 skupaj za nekaj manj kot 6,5 milijonov evrov prihodkov in za skoraj 10 milijonov evrov odhodkov, hkrati pa so se štiri stranke v letu 2022 zadolžile za skupaj več kot dva milijona evrov.

Po ugotovitvah iz revizij so štiri stranke prejele nedovoljene denarne ali nedenarne prispevke in jih niso nakazale v humanitarne namene. Ena stranka je prejela članarine od oseb, za katere ni hranila pristopne izjave, tri stranke niso poročale ali pa so v letnem poročilu napačno poročale o prispevkih fizičnih oseb, ki so presegli višino povprečne bruto mesečne plače.



Poleg tega po navedbah računskega sodišča ena stranka nekaterih stroškov volilne kampanje ni poravnala z volilnega računa, ena stranka pa je z volilnega računa poravnala stroške, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje. Ena stranka v več primerih ni predložila ustreznih in zadostnih dokazil o opravljeni storitvi, zaradi česar v reviziji nismo mogli preveriti, ali so bile storitve opravljene in ali so stroški nastali v povezavi z volilno oziroma referendumsko kampanjo. Ena stranka pa je v letnem poročilu razkrila napačne podatke o posojilih, so v sporočilu za javnost povzeli ugotovitve šestih revizijskih poročil.

Ugotovljene nepravilnosti so bile primerljive z revizijami, ki jih je računsko sodišče izvedlo v preteklem obdobju.
Računsko sodišče je strankam podalo več priporočil, predvsem s področja okrepitve delovanja notranjih kontrol na različnih področjih, eni stranki pa je priporočilo tudi, da izvede revizijo računovodskih izkazov s ciljem potrditi, da le-ti resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev.