Revija Reporter
Slovenija

Dobra novica za slovenskega milijonarja, ki je z jahto nasedel na Krku

STA
30 24.435

20. jul. 2023 11:59 Osveženo: 12:04 / 20. 7. 2023

Deli na:

Tomaž Ročnik

STA

Slovenski državni holding (SDH) je kot pravni naslednik Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) izgubil tožbo proti nekdanjemu večinskemu lastniku Klasja Tomažu Ročniku in nekdanji direktorici Klasja Dragici Veršič, ki jo je DUTB vložila zaradi domnevnega oškodovanja Klasja, danes poroča časnik Delo. SDH se bo na sodbo pritožil. Ročnik je zadnje teden v medijih predvsem zaradi zanj slabih dogodkov - na Krku mu je nasedla ladja, obenem pa je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo za alternativno prestajanje dosojene kazni v zadevi Klasje.

Tožbeni zahtevek, ki ga je obravnavalo Okrožno sodišče v Celju, se nanaša na čas konec leta 2008, ko bila Probanka, ki jo je vodila Ročnikova sestra Romana Pajenk, lastnica delnic Nove KBM, katerih vrednost je zaradi svetovne gospodarske krize začela upadati, zaradi česar bi jih morala v bilancah oslabiti.



A, kot navaja Delo, so v banki našli drugačno rešitev. Leta 2008 sta Probanka in družba Klasje sklenili pogodbo o posojilu v višini 3,2 milijona evrov, podjetje pa ga je takoj dalo naprej Ročnikovi družbi Toming Consulting za nakup delnic Nove KBM. Na koncu ni bilo vrnjeno.

Slovenski milijonar z nasedle jahte gre za rešetke: Tomaž Ročnik mora v zapor

Leta 2012 je Klasje zahtevalo vračilo posojila, leta 2013 je bila NKBM podržavljena, pri čemer so bile njene delnice izbrisane, Probanka pa je šla v nadzorovano likvidacijo. Klasje, nekdaj eden večjih proizvajalcev kruha in pekarskih izdelkov pri nas, je leta 2015 končalo v stečaju.

DUTB je v teh postopkih pridobila približno za deset milijonov evrov terjatev in se je lotila reševanja po sodni poti. Leta 2021 je zoper Ročnika in Veršič vložila tožbo, na podlagi katere je od njiju terjala 3,9 milijona evrov odškodnine zaradi domnevnega oškodovanja družbe Klasje Celje. Po pripojitvi DUTB k SDH pravne postopke nadaljuje SDH.

Okrožno sodišče v Celju je tožbeni zahtevek zdaj v celoti zavrnilo, SDH pa je Ročniku in Veršič dolžan plačati še nekaj več kot 87.000 evrov stroškov postopka. Na sodbo se bo sicer pritožil.

Je pa DUTB pred časom dosegla začasno prepoved prodaje ali obremenitve na nepremičninah in podjetjih v Ročnikovi lasti.

V zadevi Klasje poteka tudi kazenski postopek, še piše Delo.