stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobra država: Schengenski sporazum je v tem trenutku le mrtva črka na papirju, uničuje ga tudi Slovenija

Deli na:
Dobra država: Schengenski sporazum je v tem trenutku le mrtva črka na papirju, uničuje ga tudi Slovenija

Foto: Bobo

Schengenski sporazum je v tem trenutku le mrtva črka na papirju, kar dokazujejo notranje kontrole na številnih mejah znotraj EU, pravijo v stranki Dobra država. Slovensko vlado pozivajo, da od nove Evropske komisije zahteva odgovor, ali sporazum še velja, šele potem pa se opredeljevati do pristopa novih članic.

"Sporazum aktivno uničuje tudi Slovenija z nepotrebnimi skupnimi patruljami na notranjih mejah z Italijo in Avstrijo. Sprejemanje novih držav v Schengen brez razjasnitve, ali ta sploh velja, je nesmisel in bo pomenil nove politične nestabilnosti znotraj EU," še pravijo v Dobri državi.

Objavljamo sporočilo za javnost Dobre države:

Slovenija mora od Evropske komisije zahtevati odgovor, ali Schengenski sporazum velja, šele potem pa se opredeljevati do pristopa novih članic?


Nova Evropska komisija bi morala takoj razjasniti vprašanja okoli prostega pretoka ljudi, ki ga zagotavlja Schengenski sporazum. Ta je v tem trenutku le mrtva črka na papirju, kar dokazujejo notranje kontrole na številnih mejah znotraj EU, med drugim tudi na slovensko-avstrijski ter na slovensko-italijanski meji.

S tega vidika je vprašanje vstopa Hrvaške v Schengenski sporazum, ki ga za potrebe notranje politike umetno napihuje vladna politika, brezpredmetno, čeprav je pristop Hrvaške v strateškem interesu Slovenije. Seveda ob delujočem Schengenskem sporazumu, ki bi meje EU dejansko prestavil na vzhod. Dnevne obmejne kontrole na slovensko-avstrijski meji, pa tudi na mejah drugod po EU, dokazujejo, da je Schengenski sporazum mrtva črka na papirju.

Sporazum aktivno uničuje tudi Slovenija z nepotrebnimi skupnimi patruljami na notranjih mejah z Italijo in Avstrijo. Sprejemanje novih držav v Schengen brez razjasnitve, ali ta sploh velja, je nesmisel in bo pomenil nove politične nestabilnosti znotraj EU.

Zato bi morala slovenska zunanja politika namesto neproduktivnega PR-ovskega zaostrovanja politike do Hrvaške, ki ga predstavlja namigovanje o blokiranju Hrvaške pri vstopanju v Schengen (to je tudi sicer povsem zgrešeno, saj se z vstopom Hrvaške zaradi pomanjkljivega nadzora njenih vzhodnih meja ne bodo strinjale druge EU članice), od ostalih evropskih partnerjev najprej zahtevati razjasnitev statusa Schengenskega sporazuma, kar je seveda povezano z definiranjem jasne in enotne migrantske politike.