favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Do mandatarja čimprej

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je v govoru na ustanovni seji novega sklica DZ povedal, da bo v najkrajšem času opravil potrebna posvetovanja s poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Novoizvoljenem poslancem pa je tudi dejal, da ni dobro, kadar se parlament reducira na mehanizem za glasovanje in preglasovanje.

Predsednik republike Danilo Türk je v govoru na ustanovni seji novega sklica DZ povedal, da bo v najkrajšem času opravil potrebna posvetovanja s poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Novoizvoljenem poslancem pa je tudi dejal, da ni dobro, kadar se parlament reducira na mehanizem za glasovanje in preglasovanje.

Pojasnil je, da za uspešno napredovanje potrebujemo dobro vlado. "Veseli me, da lahko že danes napovem, da bom v najkrajšem času opravil potrebna posvetovanja s poslanskimi skupinami in predlagal mandatarja za sestavo nove vlade," je zatrdil.

"Volja ljudstva, izražena na volitvah, je bila jasna, moja naloga pa je, da prispevam h konstituiranju novega državnega zbora in izvolitvi nove vlade z dejanji, ki mi jih nalaga ustava, kot tudi s potrebnimi posvetovanji - in to v najkrajšem času," je poudaril in zatrdil, da tako namerava tudi ravnati.

"Verjamem v dobro sodelovanje vseh poslanskih skupin in prepričan sem, da bo nadaljnji proces oblikovanja vlade kmalu uspešen," je še dejal Türk.

Türk je prepričan, da so tudi letošnje volitve pokazale, da ljudstvo Slovenije, njene državljanke in državljani, volivke in volivci, jemljejo demokracijo resno.

"Slovenske volivke in volivci so kritični in skeptični, svojo volilno pravico vselej uporabljajo z veliko mero zdrave pameti in političnega občutka, izvoljenim predstavnikom pa vselej poverijo odgovornosti s pričakovanjem, da bodo ti v polni meri upravičili zaupanje," je dejal.

Po mnenju predsednika republike je demokracija na Slovenskem v dobri formi. "Morebiti ji manjka kakšen element zrelosti, ki ga prinese daljše zgodovinsko obdobje, morebiti so nekatere naše politične delitve preveč ideološke in preveč povezane z značilno slovensko trmo," je povedal.

Obenem pa meni, da smo navzlic temu v svoji zgodovini in zlasti v zadnjih dveh desetletjih v Sloveniji dokazali, da se znamo odgovorno in resno odločati, tako kadar gre za velike, zgodovinske odločitve kot tudi, ko gre za bolj praktične in bolj vsakdanje odločitve.

"Doseženo stopnjo zrelosti nam priznavata tudi Evropa in ves svet. Sloveniji ni bilo po naključju poverjeno predsedovanje Evropski uniji - kot prvi med novimi članicami Evropske unije," je zatrdil in dodal, da ravno tako ni naključje, da je Slovenija tudi to odgovorno nalogo uspešno in odgovorno opravila.

"Vladi v preteklem zakonodajnem obdobju gre posebna zahvala za uspešno opravljeno delo, s tem pa tudi za utrditev položaja Slovenije v družini evropskih narodov," je dejal Türk.

Dodal je, da po volitvah "pride čas za razmislek o prioritetah in o načinu dela za naprej. Parlament, naš državni zbor, je izjemno pomembno središče tega dela. Je zakonodajni organ in tribuna razprave. Je tržnica idej in prostor usklajevanja. Je mesto soočanja vlade in opozicije in dejavnik sinteze".

Po njegovih besedah je vse to bogastvo funkcij parlamenta treba skrbno gojiti. "Ni dobro, kadar se parlament reducira na mehanizem za glasovanje in preglasovanje," je opozoril in zatrdil, da dobre odločitve nastajajo po skrbnem premisleku, v pretehtani razpravi, v izmenjavi argumentov in dognani formulaciji odločitev.

Predsednik republike je prepričan, da bomo v prihajajočem obdobju "v Sloveniji imeli veliko razlogov za razmislek o mednarodnih okoliščinah, v katerih se bo treba odločati, in o dolgoročnih vidikih odločitev".

Ob tem je poudaril, da sedanje dogajanje v mednarodnem finančnem sistemu izkazuje znake razkroja. "Nujne bodo nove rešitve in vprašanje je, ali bodo dovolj dobre in dovolj celovite, da bo na koncu mogoče govoriti o novem, boljšem svetovnem finančnem sistemu," je dodal.

Obdobje iskanja bo, tako Türk, zahtevalo jasno opredeljevanje vseh držav, tudi naše. "Vlada bo imela zahtevne naloge. Prav zato bo pomembno, da se ustrezna razprava in usmerjanje opravi v DZ, in da se pri tem doseže kar najširša podpora vladni politiki," je dejal.

Po besedah predsednika republike se bo morala Slovenija zlasti dobro znajti v spreminjajočih se okoliščinah. To pa bo zahtevalo resno razpravo in odločanje o reformah na področju gospodarstva, socialne zaščite in pokojninskega sistema, je prepričan.

Predsednik republike je tudi poudaril krepitev "našega občutka pripadnosti naši državi, za zaupanje v našo domovino". Po njegovem mnenju gre za sodobno vsebino "našega domoljubja".

"Kolikor bolj bo naša domovina sposobna zagotavljati razvoj in socialno pravičnost, toliko močnejše bo domoljubje pri nas. Kolikor uspešnejši bomo v preprečevanju patologij kot sta neupravičeno bogatenje in korupcija, toliko bolj bo država deležna zaupanja ljudi in toliko močnejše bo njihovo domoljubje. Kolikor bolj bo naša zunanja politika načelna in čvrsta - tako v razmerju do sveta kot tudi v razmerju do sosedov - toliko večja bo naša samozavest in močnejše bo domoljubje," je zatrdil.

Türk je prepričan, da moramo storiti vse za krepitev avtoritete institucij, za resničnost pravne države, za spoštovanje človekovih pravic in za družbeno solidarnost.

"Državni zbor ima zato vso pravico vztrajati pri učinkovitosti in samostojni odgovornosti izvršne oblasti in pri neodvisnosti in lastni avtoriteti pravosodja," je pojasnil. Kot je dodal, so za to včasih potrebne tudi odločitve DZ, na primer tiste, ki pomenijo izvedbo sodb ustavnega sodišča.