panterjeva mušnica Svet24.si

Panterjeva mušnica: vse, kar morate vedeti

kipyegon bett Svet24.si

Bivši atlet je komaj pri 27. letih umrl zaradi ...

917537_1699445140-2m5a9510-1699445121 Necenzurirano

SDS bi za šefa kmetov imela Jožeta Podgorška, ...

predjamski grad px Reporter.si

Divje noči pred Predjamskim gradom: hrup črnega ...

bosna in hercegovina poplave Ekipa

Velika žalost v BiH: Nekdanji nogometaš izgubil ...

Petra Pogorevc, Val Fürst Revija Stop

Čas za veselje na Mali sceni MGL

doncic Ekipa

Kar je Dončić naredil kot trener Dallasa, je ...

Slovenija

Divje noči pred Predjamskim gradom: hrup črnega avtokampa razburja domačine

Deli na:
Divje noči pred Predjamskim gradom: hrup črnega avtokampa razburja domačine

Predjamski grad (fotografija je simbolična). - Foto: Pixabay/Jonathan Reichel

V vasici Zagon na poti do Predjamskega grada je ob lokalu Lipa plac veliko parkirišče, ki so ga okupirali avtodomi, tja pa prihajajo tudi šotoristi. "Poleti smo imeli tri mesece hrupa, ponoči nismo mogli spati. Turisti se pogosto zabavajo pozno v noč," so ogorčeni domačini, ki na pomoč kličejo občino in inšpekcije.

Parkirišče bi sicer za avtodome potrebovalo dodatno dovoljenje. A to ni edina nepravilnost, ki so jo ugotovili na občini Postojna, kamor so se pritožili stanovalci bližnjih hiš.

»V postopkih in obravnavah, ki jih vodimo na občini Postojna, smo zaznali številne nepravilnosti, ki smo jih dolžni sporočiti pristojnim institucijam in jim jih predati v reševanje,« so nam odgovorili iz občine, kjer so prijavo kršitev in poziv k uvedbi ustreznih postopkov naslovili na gradbeno inšpekcijo, kmetijsko inšpekcijo, medobčinski inšpektorat, policijsko postajo Postojna in finančno inšpekcijo.

»Nadaljnji postopki niso v pristojnosti občine, kršitve preučujejo pristojne službe, ki bodo ravnale v okviru predpisanih določil in tudi ustrezno ukrepale.«

Foto: bralec Reporterja - Avtokamp na črno poleti - parkirišče so napolnili avtodomi.

Konkretne kršitve je direktorica občinske uprave Martina Rebec navedla v omenjeni prijavi ustreznim organom: »Gradnja navedenega objekta ni skladna z gradbenim dovoljenjem, nedovoljena gradnja na kmetijskih površinah, parkirišča, ki so namenjena parkiranju avtomobilov, se uporabljajo za parkiranje avtodomov, oglasna tabla postavljena brez dovoljenja občine, varnostna ograja, postavljena brez dovoljenja občine, panelna ograja, postavljena brez dovoljenja občine, kršenje odločbe za obratovalni čas gostinskega lokala, prekrški zoper javni red in mir (kaljenje nočnega miru), stranke lokala se pripeljejo z avtomobili po kolesarski stezi iz smeri Hrašče pri Zagonu.«

Inšpekcije prelagajo pristojnost

»Tržni inšpektorat je po uradni dolžnosti opravil inšpekcijski nadzor in v tem delu nadzora med drugim ugotovil, da ima zavezanec uporabno dovoljenje za parkirišče ob turističnem objektu, kar ni v skladu z dejanskim stanjem počivališča, kar po določilih gradbenega zakona sodi v pristojnost nadzora Inšpektorata RS za naravne vire in prostor, kamor je bil podan odstop v pristojno reševanje. Inšpekcijski postopek še potek , zato vam več informacij ne moremo podati,« je odgovorila Mateja Zdešar, vodja sektorja za splošni nadzor Tržnega inšpektorata RS.

Iz inšpektorata za naravne vire in prostor pa so nam sporočili, da so ugotovili, da je zavezanec za gradnjo gostinskega lokala in sanitarnega bloka dobil gradbeno dovoljenje leta 2021, ki je pravnomočno, prav tako je bilo junija letos izdano uporabno dovoljenje za gradnjo parkirišča, ki je prav tako pravnomočno. Morebitni drugi postopki pa se še niso začeli.

Ugotovitveni postopek pa so uvedli na kmetijskem inšpektoratu. Prav tako vodijo inšpekcijski postopek na medobčinskem inšpektoratu SOU, in sicer glede nepravilnega oglaševanja in posega v varovani pas ceste.

S policije pa so nam sporočili, da »v primeru anonimne prijave občana o povzročanju hrupa v času med 22. in 6. uro policija tega ne more obravnavati in zoper povzročitelja ustrezno ukrepati, ker za to potrebuje oškodovanca, osebo s priimkom in imenom, torej koga konkretno moti hrup, ki ga povzroča neka pravna ali fizična oseba. V kolikor bomo prijeli prijavo osebe, ki bo v postopku nastopila z imenom in priimkom in kot priča, bomo za ugotovljeno kršitev 8. člena ZJRM-1 uvedli zoper kršitelja prekrškovni postopek.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 41, 2024