Revija Reporter
Slovenija

Direktor Sove postavil na laž Tatjano Bobnar

M. M.
22 5.130

26. okt. 2023 12:42 Osveženo: 12:47 / 26. 10. 2023

Deli na:

Tatjana bobnar

Sašo Radej

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik je bil tisti, ki je predlagal možne datume prijetja osumljenih ruskih vohunov, in sicer »iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega«, je Kadivnik povedal na današnji nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v državnem zboru.

Spomnimo: nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav naj bi ta teden na zaslišanju v DZ (v za javnost zaprtem delu seje preiskovalne komisije) izjavila, da se je predsednik vlade Robert Golob lani jeseni osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov.

Kadivnik je Knovsu kot nadzornemu organu Sove predstavil vsa relevantna dejstva ter kot neresnične zavrnil navedbe v medijih glede izvedbe prijetja osumljenih vohunov, sporočajo iz Sove.

Sova je akcijo načrtovala skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU), je povedal Kadivnik, hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča.

V skladu s slovensko zakonodajo predkazenski postopek usmerja in vodi tožilstvo in ne Sova, še poudarjajo na Sovi.

Sporočilo Sove objavljamo v celoti:

"V zvezi z navedbami v medijih glede izvedbe prijetja osumljenih vohunjenja je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik na današnji nujni seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb kot nadzornemu organu predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične.

Agencija je v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom. Možne datume realizacije prijetja je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega. To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo. Agencija je do prijetja osumljencev izvajala vse aktivnosti za zagotavljanje nacionalne varnosti Republike Slovenije, same hišne preiskave pa so bile izvedene v časovnem okviru, določenem v odredbi pristojnega sodišča.

Agencija operativno-taktičnih razlogov in ukrepov zaradi tajnosti podatkov javno ne more pojasnjevati, predstavljeni pa so bili članom KNOVS na današnji seji. V zvezi z ukrepi pojasnjujemo še, da so temeljili tudi na odredbah za izvajanje posebnih oblik pridobivanja podatkov, s katerimi se je danes prav tako seznanil KNOVS."

V pojasnilo dodajamo, da v skladu s slovensko zakonodajo predkazenski postopek usmerja in vodi tožilstvo in ne Sova."