poplave 2023, gornja radgona Svet24.si

Je Slovenija pripravljena, če bi se poplave ...

avto, henry ford Svet24.si

Avto je vse pregnal s ceste

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

lenart zavbi pl001 Reporter.si

Žavbi: Anže Logar je včasih zvenel kot Branko ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Kaj se je zgodilo z udbovskim dosjejem Marte Kos? Na Sovi ga ni, v Arhivu pa je zgolj v evidenci

Deli na:
Kaj se je zgodilo z udbovskim dosjejem Marte Kos? Na Sovi ga ni, v Arhivu pa je zgolj v evidenci

Marta Kos - Foto: Primož Lavre

»Slovenska obveščevalno-varnostna agencija nima dosjeja o Marti Kos niti podatkov o njem,« so nam sporočili iz obveščevalne agencije.

Kot izhaja iz evidence nekdanjega republiškega sekretariata za notranje zadeve, bolj znane kot udba.net, je imela Marta Kos dosje SDV s številko 0014000—05448, ki sicer označuje registrirane vire, ki jih je imel na zvezi uslužbenec SDV. V času »vrbovanja« je bila študentka s stalnim naslovom na Ravnah na Koroškem.

Omenjena evidenca velja za verodostojen dokument, zato jo hrani tudi Arhiv Republike Slovenije. Glede na to, da so na udba.net podatki iz leta 1987, je Kosova z SDV sodelovala že kot študentka na FSPN (današnji FDV).

Kako se je Kosova znašla v omenjeni evidenci in kakšno je bilo njeno sodelovanje z SDV, ni nikoli pojasnila. Samega dosjeja Marte Kos v Arhivu vsaj za zdaj še niso našli, zelo verjetno je bil uničen z večino podobnih dokumentov aprila 1990, ko so tik pred prihodom Demosa na oblast, počistili večino udbovskih dosjejev.

Pred dvema letoma je portal pozareport pisal, da naj bi Kosova kot konfindentka SDV delala tudi med svojim bivanjem v Nemčiji na radijski postaji Deutsche Welle, kamor se je preselila dva meseca po padcu berlinskega zidu novembra 1989. Po virih portala naj bi jo imel na zvezi uslužbenec SDV Stojan Celin (v udba.netu je naveden s šifro 60.000, ki označuje uslužbence nekdanje politične policije).

Kosova naj bi mu informacije iz Nemčije pošiljala po pošti, preko svoje znanke oziroma prijateljice, soplavalke (Marta Kos je bila slovenska in jugoslovanska prvakinja v plavanju), ta pa naj bi pisma, ki jih ni smela odpreti, izročila Celinu. Toda eno iz pisem naj bi odprl prijateljičin mož in uvidel, za kaj v resnici gre, nato pa ženi prepovedal nadaljnjo dostavljanje teh pisem Celinu.

Portal se sklicuje na vire, ki pravijo, da naj bi imela Kosova podobno nalogo, ko jo je v Londonu imel nekdanji urednik in poslanec Mitja Meršol v slovenski redakciji BBC v Londonu. Torej da vohuni za slovensko in jugoslovansko skupnostjo.

Marta Kos ni želela odgovoriti na naše vprašanje, ali je kadarkoli sodelovala z SDV in na kakšen način ter kako komentira zapise, da je bila leta 1989 in 1990 med delom na Deutsche Welle v stiku z inšpektorjem SDV Stojanom Celinom. Odpisala nam je, da dokler traja postopek, ne daje izjav.

»Slovenska obveščevalno-varnostna agencija nima dosjeja o Marti Kos niti podatkov o njem,« so nam sporočili iz obveščevalne agencije.

Dejstvo pa je, da je bila po končanem študiju novinarka slovenskega programa na Deutsche Wellu v Kölnu. V njeni biografiji v nemščini piše, da je tam delala od leta 1990 do 1993. Po maju 1990, ko je zaprisegla prvo demokratično izvoljena vlada Lojzeta Peterleta, so SDV preoblikovali v Varnostno informativno službo, nato pa v Sovo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer danes Kosovo predstavila kot kandidatko za komisarko za širitev EU, čeprav vlada njenega imena uradno še ni poslala v Bruselj. To bo lahko storila šele po jutrišnjem zaslišanju pred državnozborskim odborom za zadeve EU.

Večje težave pa ima lahko Kosova v Evropskem parlamentu, pri poslancih iz vrst Evropske ljudske stranke, evropskih konservativcev, skrajno desnih patriotov in tudi nekaterih liberalcev, na sploh pa z državami članicami, ki so bile pred padcem berlinskega zidu del vzhodnega (komunističnega) bloka, ki so uvedle lustracijo nekdanjih sodelavcev komunističnih tajnih služb.

Težko verjamemo, da jo bodo podprli, če ne bo zelo verodostojno pojasnila, zakaj se je znašla v registru nekdanje jugoslovanske politične policije. Sama je sicer v odgovoru evropski poslanci SDS/EPP Romani Tomc zanikala sodelovanje v SDV: »Preden sem postala veleposlanica v Nemčiji in Švici, so me varnostne službe v obeh državah preverile.(...) Če bi kadarkoli škodovala interesom Slovenije, ne bi mogla delati v slovenski vladi ali biti veleposlanica.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24