Revija Reporter
Slovenija

Dežela pasjeljubcev: Slovenci so nori na pse, a vsi z njimi ne znajo ravnati

Biserka Karneža
3 734

28. mar. 2021 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V zanimivi raziskavi o obnašanju psov med epidemijo, narejeni v Veliki Britaniji, pri kateri je sodelovalo kar 6000 lastnikov psov, je bila ugotovljena rast vedenjskih problemov pri psih. Kako je pri nas, kjer še vedno iščemo odgovore, zakaj je prišlo do tako tragične smrti nedolžne deklice zaradi ugrizov psa na verigi. Kakšni so odgovori strokovnjakov, kako mora s psom ravnati odgovorni lastnik in ali je res, da se je v Sloveniji prav v letu epidemije povečal nakup hišnih ljubljenčkov?

Jure Pribičevič je kot vodnik reševalnih psov desetkrat sodeloval na svetovnih prvenstvih, dvakrat je s svojim psom stal na zmagovalnih stopničkah, bil je med reševalci po indonezijskem cunamiju in trener, ki je pred petnajstimi leti med prvimi opozoril, da je za vzgoji psov bolj od tega, kar znajo narediti na poligonu, pomembno to, kako živijo in kako pri njih doseči pozitivno motivacijo.



Pribičeviču je znano, da so imeli nekateri lastniki psov kar precej hudih težav med epidemijo. Zaradi večje dnevne prisotnosti lastnikov na domu so njihovi psi postali bolj razvajeni, bolj so izsiljevali, po tako imenovani izolacijski stiski je, potem ko je lastnik moral znova na delo za več ur, nastala ločitvena tesnoba, kar je izjemen problem.

Kakšen mora biti nakup novega psa po mnenju Kinološke zveze Slovenije in Društva za zaščito živali Ljubljana? Česa vse se morajo zavedati novi lastniki?

Katera miselnost prevladuje v Sloveniji, da je pes bolj družabnik in prijatelj ali da se lastniki odločijo za psa, ker v njem vidijo čuvaja, branitelja teritorija?

Kakšno je mnenje strokovnjakov in zaščitnikov živali o nakupih psov v tujini in tudi o nakupih pri vzrediteljih, ki nimajo psov z rodovnikom, pač pa tako imenovane čistokrvne pse?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24