profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS proti zamrznitvi pokojnin

Deli na:

Izvršni odbor (IO) stranke DeSUS je soglasno sprejel odločitev, da bo DeSUS vztrajal, da do zamrznitve pokojnin ne pride. Če bo predlog državnega proračuna vključeval zamrznitev pokojnin, bodo poslanci DeSUS glasovali proti proračunu, je po današnji seji IO sporočil strankin predsednik Karl Erjavec.

Izvršni odbor (IO) stranke DeSUS je soglasno sprejel odločitev, da bo DeSUS vztrajal, da do zamrznitve pokojnin ne pride. Če bo predlog državnega proračuna vključeval zamrznitev pokojnin, bodo poslanci DeSUS glasovali proti proračunu, je po današnji seji IO sporočil strankin predsednik Karl Erjavec.

S takšnim stališčem DeSUS odhaja na popoldanski vrh koalicije, ki se bo začel ob 17. uri v prostorih državnega zbora. Kot je dejal Erjavec, upa, da bo "prevladala treznost in se ne bo iskalo rešitve finančne krize, javnih financ in proračuna na plečih upokojencev".

Če bo kriza v koaliciji nastopila, bo ta lahko po njegovih besedah zelo resna, saj DeSUS, kar zadeva zamrznitev pokojnin, ne bo popustil. "Upam, da bodo ostali koalicijski partnerji še enkrat razmislili o tem predlogu, če do tega razmisleka ne bo prišlo, se nam po vsej verjetnosti obeta politična kriza," je dejal. Zamrznitev pokojnin bi lahko po njegovih besedah ogrozila nadaljnje delo v koaliciji.

Sicer pa so na seji IO, ki so se je udeležili tudi strankini poslanci in predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije, ponovno poudarili, da je zamrznitev pokojnin nepotrebna, zlasti če plače ne bodo rasle. Če pa bodo rasle plače, je prav, da se usklajujejo tudi pokojnine, je poudaril Erjavec.

Tudi predlogi, da bi zamrznili le najvišje pokojnine, nižje pa bi se še naprej normalno usklajevale, po Erjavčevih besedah za DeSUS niso sprejemljivi. Menijo, da bi pomenili poseg v pravičnost pokojninskega sistema, saj so višje pokojnine rezultat več minulega dela in več plačanih prispevkov. Poleg tega le osem odstotkov upokojencev prejema pokojnine, višje od 1000 evrov, in z njihovo zamrznitvijo ne bi bistveno pripomogli k večji stabilizaciji proračuna in javnih financ, je ugotavljal predsednik DeSUS.

Odločno so tudi proti predlogu, o katerem so govorili v petek na sestanku s predstavniki ministrstva za finance, kjer je bila dana ideja o počasnejšem usklajevanju pokojnin in bi se te recimo usklajevale le za polovico rasti plač.

Ob tem je predsednik DeSUS opozoril, da bi znižanje pokojnin pomenilo, da bi še več ljudi pahnili čez prag revščine in bi morala država zanje poskrbeti prek socialnih transferov. Približno 200.000 upokojencev prejema manj kot 400 evrov pokojnine in "ne vem, kako ti upokojenci preživijo", pravi Erjavec. Z zamrznitvijo pokojnin po njegovem tudi "ne bi rešili proračuna, saj je nenazadnje govora o 120 milijonih evrov in mislim, da pri devetih milijardah ne more biti 120 milijonov razlog, da bi bile finance in proračun ogroženi".

Erjavec je o dosedanjem, enoletnem delu koalicije dejal, da vlada deluje v zelo težkih gospodarskih in finančnih razmerah. Ocenjuje, da je bilo v začetku nekaj "otroških bolezni", kar je posledica tega, da se je morala koalicija uteči. Bilo je nekaj kriz, a te po Erjavčevih besedah niso bile globoke in zato tudi ni prišlo do kakšnih posledic.