alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

DeSUS odreka podporo vladi, Jasnič Janšo poziva k odstopu, a poslanci DeSUS temu nasprotujejo

Deli na:
DeSUS odreka podporo vladi, Jasnič Janšo poziva k odstopu, a poslanci DeSUS temu nasprotujejo

Poslanca Desusa Ivan Hršak in Branko Simonovič. - Foto: Matija Sušnik/DZ

Svet DeSUS je na včerajšnji seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, je v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve, "da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva".

"Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v DeSUS, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je za stranko DeSUS," je prebrati v dokumentu, ki ga je pripravil Jasnič, včeraj pa ga je obravnaval in potrdil svet stranke.

Po navedbah Jasniča se je DeSUS v zadnjih dveh letih, posebej po oblikovanju zadnje vlade in vstopu stranke DeSUS vanjo, popolnoma oddaljil od svojih vrednot, ki so jih v stranki zastavili ob ustanovitvi. Ob tem so stranko strmoglavili ne samo pod parlamentarni prag, ampak lahko pade tudi pod prag, ki ji zagotavlja finančni obstoj, je opozoril. "Nadaljevanje te poti je pot v propad stranke DeSUS," meni Jasnič, ki tega kot predsednik ne more in ne bo dovolil.

DeSUS je po navedbah iz dokumenta v zadnjem poldrugem letu glasno in tiho podpirala vlado, ki ravna v popolnem nasprotju z vsemi vrednotami stranke. Podpirala je vse ukrepe, ki so državo pripeljali "na rob državljanskih spopadov", hkrati pa je vlada s podporo DeSUS "popolnoma zavozila upravljanje z epidemijo". Takšno dosedanje ravnanje DeSUS je po navedbah v dokumentu pripomoglo k temu, "da je država razklana, razdeljena in da je prepad med oblastjo in državljani globok".

Kot je med drugim sklenil svet stranke, DeSUS tako "ne bo več podpirala ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade". Tako so vladi odrekli podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za leti 2022 in 2023.To sicer še ne pomeni, da bodo poslanci, ki so se že večkrat znašli v nesoglasju z vodstvom stranke, tako tudi glasovali. Na včerajšnji seji sveta prisotna poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu namreč nasprotujeta, Simonovič je tudi potrdil, da je glasoval proti.

Po besedah predsednika sveta DeSUS Antona Urha je bilo včerajšnje glasovanje na svetu stranke sicer enotno, poslanci pa že zdaj zdaj podpirajo stališče stranke, saj da ne podpirajo vlade. Ob tem je spomnil, da sta poslanca DeSUS glasovala proti koalicijskemu predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je predvidela nove globe za nedostojno vedenje.

V izjavi za medije je še ocenil, da je bila razprava konstruktivna. "Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje," je dejal.

Sicer pa je svet DeSUS potrdil sklepe izvršnega odbora, ki je predlagal, da ne podprejo nekateri predlogov zakona, med drugim zakona o demografskem skladu.

Loading...