rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov problem za koalicijo: SMC in DeSUS zahtevata, da vlada umakne sklep o prenehanju financiranja STA

Deli na:
Nov problem za koalicijo: SMC in DeSUS zahtevata, da vlada umakne sklep o prenehanju financiranja STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, v ozadju premier Janez Janša. - Foto: Bobo

Vodje poslanskih skupin koalicije so se danes dogovorili, da bodo opravili pogovore o financiranju STA, je v izjavi v DZ povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. V DeSUS in poslanski skupini SMC sicer zahtevajo umik sklepa, s katerim je vlada sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe.

V koalicijski stranki DeSUS so prepričani, da STA v celoti izpolnjuje svoje poslanstvo in spoštuje načela neodvisnega in nepristranskega novinarsko-agencijskega obveščanja. Predlog vladnega urada za komuniciranje (Ukom) pa je zanje v celoti nesprejemljiv. "V stranki DeSUS zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v slovenski medijski prostor," so zapisali v odzivu.

Jurša je v izjavi v DZ dodal, da "poseganje v medije na hitro ni v redu". Vodje poslanskih skupin koalicije so se danes dogovorili, da bodo "opravili pogovore z najbolj odgovornimi v koalicijskih strankah", torej na ravni predsednikov strank, "da se ta zadeva na ustrezen način razreši", ali, kot je dejal, da "bo volk sit in koza cela".

Tudi v poslanski skupini SMC so zapisali, da so se vedno zavzemali za samostojnost in neodvisnost medijev, zato jih skrbijo zapleti glede financiranja STA. "Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati opravljanje javne službe," so napisali.

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da ima vlada kot ustanoviteljica in družbenica pravico zahtevati podatke o finančnem poslovanju agencij. Vodstvo STA pa ima dolžnost te posredovati. "Kazanje mišic in reševanje osebnih zamer posameznikov ustvarja iz običajne uzance nepotreben konflikt, ki ni v interesu ne javnosti ne vlade. Modro in odgovorno bi bilo, da obe strani izpolnita svoj del odgovornosti, da se pri tem držita pristojnosti in tako omogočita nadaljevanje sodelovanja med vlado in STA," je pozval.

Poslanec NSi Blaž Pavlin je v izjavi v DZ dejal, da so bili o vladnem sklepu obveščeni na seji poslanske skupine. "Sklenili smo, da bomo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila. Kar smo lahko izvedeli je, da je ta prekinitev financiranja začasna in se bo to obnovilo, ko bo STA odgovorila vladi na nekatera vprašanja, na katera še niso dobili odgovora," je navedel.



"Če lastnik od tebe zahteva neka pojasnila glede višine plače in podobnih nagrad, je verjetno STA dolžna odgovorit v doglednem času na ta vprašanja. Naši ministri so dobili zagotovilo, da naj bi to financiranje takoj obnovili, ko bodo dobili potrebne odgovore," je še navedel.

Na vprašanje, ali se mu zdi prav, da STA poroča tudi o raperju Zlatku ali aktivistu Jaši Jenullu, ki sta kritična do vladnih ravnanj, pa je dejal, da je STA kot javni servis dolžna poročati o vseh dogodkih korektno in neodvisno.

Vlada je v ponedeljek sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021. Ukom pa STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe. Vodstvo STA ocenjuje, da to ogroža delovanje agencije, vseeno napoveduje nadaljevanje poslanstva STA.

V Ukomu trdijo, da jim direktor STA kljub večkratnim pozivom ni poslal želene dokumentacije, brez celovitega pregleda nad poslovanjem STA pa da ne more ugotoviti, kaj pomeni "primerno financiranje" javne službe. Vodstvo STA pa trdi, da so na zahteve odgovarjali v okviru zakonskih določil, in zatrjuje, da STA izpolnjuje vse obveznosti iz naslova pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020 in zakona o STA.