Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Deset let ekološke in humanitarne akcije manj svečk za manj grobov

Deli na:
Deset let ekološke in humanitarne akcije manj svečk za manj grobov

Pobudnica akcije Damjana Jelševar - Foto: Igor Gošte

V Kulturnem centru Delavski doma Zagorje so ob deseti obletnici humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov pripravili svečanost, ki je bila ravno tako humanitarna.

Namesto vstopnine so udeleženci namenili nekaj humanitarnih evrov in zbrali nekaj več kot tisoč evrov. Zbrani prispevki bodo v celoti šli za tetraplegika Marka Anžlovarja z Izlak. Na sami slovesnosti so podelili še deset tisoč evrov družini Mikuš iz Zagorja in še nekaj več kot osem tisoč družini Anžlovar.

Fundacija Svečka, pod okriljem poteka ekološka in humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov ima svoje korenine v letu 2009.

Damjana Jelševar, pobudnica humanitarne akcije, se takole spominja začetkov: „V Kanadi sem imela priložnost videti, kako ljudje ravnajo v primeru smrti. Svojci, prijatelji, znanci in sodelavci ne prinašajo sveč in cvetja, raje kot to, darujejo sredstva za tisti namen, ki ga določi družina pokojnega. Sredstva, ki so se zbrala za mojo pokojno sestro, so bila nakazana inštitutu za raziskovanje rakavih obolenj. To se mi je zdelo nekaj tako lepega, da sem sklenila, da moram na tem področju tudi pri nas v Sloveniji nekaj podobnega narediti.“

Tri leta so Jelševarjevi doma zbirali pogum in nato v letu 2009 začeli na pokopališčih v zagorski občini z akcijo Manj svečk za manj grobov. Prvo leto so zbrana sredstva namenili Onkološkemu inštitutu za raziskave rakavih obolenj. V letu 2010 so z defibrilatorji opremili reševalna vozila zagorskega zdravstvenega doma, leta 2011 so kupili EKG aparat, defibrilator in 10 antidikubitusnih blazin za dom ostarelih na Izlakah.

V letu 2012 so nakupili posebne postelje in pripomočke otrokom s posebnimi potrebami na OŠ dr. Slavko Grum v Zagorju. V štirih akcijah je bilo zbranih preko 27 tisoč EUR. Kasneje se je ta vse bolj prepoznavna humanitarna akcija širila po Zasavju in tudi po drugih slovenskih občinah. Iz leta v leto so zbrali več denarja. Skupaj v desetih letih četrt milijona evrov.

Foto: Igor Gošte - Med gosti tudi minister, predsednik in podpredsednik državnega sveta Alojz Kovšca

Prostovoljne prispevke zbirajo mladi iz različnih društev, pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, vsak lahko vzame zastavice sočutja. Kolikor zastavic želi, ne glede na prispevek. Zadnja leta jih okoli 25 tisoč izdelajo uporabniki Varstveno delovnega centra Zagorje, ki za nameček še sodelujejo pri akciji kot prostovoljci. V zadnjih letih tako z veseljem opažamo, da je na grobovih vse več ekoloških zastavic in vse manj neekoloških sveč.

Organizatorjem je glavni namen preusmeriti sredstva in namesto gore sveč in cvetja pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, v veliki meri uspel. Pri tem pa nočejo rušiti tradicije. „Grobovi naših pokojnih morajo biti urejeni in svojci si zaslužijo vse spoštovanje. Smo pa proti pretiranemu krašenju, ki nikomur ne koristi,“ je še dodala Damjana Jelševar.

Na svečanosti so v kulturnem programu sodelovali Mešani pevski zbor Ladko Korošec iz Zagorja, Komorna zasedba Glasbene šole Zagorje, operna pevka Petra Marčun in skupina Podvelnarji iz Varstveno delovnega centra Zagorje. Dogodka so se udeležili predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednik Državnega sveta in župan Zagorja Matjaž Švagan in minister za javno upravo Rudi Medved.

Vsi so zbranim tudi spregovorili. Minister Rudi Medved je med drugim povedal, da bo poskušal prepričati vlado, da s svojimi močmi pripomore k temu, da ta ekološka in humanitarna akcija postane vseslovenska. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je zbranim v čustvenem govoru povedal, kako ponosen je, da je slovenski narod tako zelo humanitaren in pripravljen pomagati bolnim, invalidom ali ljudem v stiski.

Kako pomembno je to, ve tudi iz lastnik izkušenj, saj je med njegovimi štirimi otroci tudi odraščajoči fant s posebnimi potrebami. Zagorski župan Matjaž Švagan pa je poudaril, da bo občina tudi v naslednjih letih podprla to akcijo. Tako kot jo je tudi v zadnjih desetih letih.