pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dermol zavrača očitke HSE, kot krivca za nepravilnosti izpostavlja Eberlinca

Deli na:
Dermol zavrača očitke HSE, kot krivca za nepravilnosti izpostavlja Eberlinca

Foto: Bobo

Peter Dermol, ki ga je Holding Slovenske elektrarne (HSE) v ponedeljek zaradi hujših kršitev obveznosti odpoklical z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš), je danes v pisnem odzivu za medije zapisal, da očitane kršitve odločna zavrača. Kot pravi, so bile vse njegove odločitve sprejete s skrbnostjo dobrega gospodarja.

Dermol, ki je bil od ponedeljka za konkretnejše odzive nedosegljiv, navaja, da mu je poslovodstvo HSE sklep o odpoklicu s funkcije direktorja družbe vročilo prek pooblaščene odvetnice, čeprav bi sam takšno novico pričakoval od odgovorne osebe, v tem primeru generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka.

V sklepu o odpoklicu z mesta direktorja Teša so po Dermolovih besedah navedene tri očitane kršitve, ki pa jih odločno zavrača. "Dejstvo je, da očitkov ne sprejemam, saj vem, da so bile vse odločitve sprejete s skrbnostjo dobrega gospodarja, pri vseh odločitvah, tudi teh, ki se nanašajo na moj odpoklic, pa so neposredno vpleteni predstavniki lastnika, med njimi tudi novi v. d. direktorja Matjaž Eberlinc. Najprej kot član, nato še kot predsednik odbora za aktiven nadzor v Tešu je dajal soglasja in mnenja pri sprejetju vseh pomembnejših odločitev," je zapisal Dermol.

Tudi nadalje izpostavlja Eberlinčevo vlogo v dogajanju in navaja, da je Eberlinc v času pred njegovim prihodom na vrh Teša "soglašal z najbolj spornimi aneksi k pogodbi z Alstomom, zaradi katerih se je dvignila investicijska vrednost bloka 6, soglašal z oddajo poslov mimo predpisanih pravil, bil je član odbora za aktiven nadzor v času, ko so v Tešu zavajali državo pri sprejemanju državnega poroštva in da vse to danes preiskujejo organi pregona".


Zato se Dermol sprašuje, zakaj je bila sedaj "brez vsebinskih in formalnih razlogov in aktivnosti" potrebna tako hitra menjava direktorja.

V HSE so zavrnili Dermolove navedbe glede Eberlinčevega preteklega sodelovanja pri projektu Teš 6. kot so zapisali v sporočilu, je bil Eberlinc aktivni član in pozneje tudi predsednik odbora za aktivni nadzor investicije v šesti blok. Odbor je skladno s svojimi pristojnostmi podajal predloge in stališča do relevantnih zadev projekta, ni pa sklepal poslov ali podpisoval kakršnihkoli aneksov ali pogodb. Tovrstne pristojnosti in odgovornosti so bile v izključnih pristojnostih poslovodstva Teša ter njegovega nadzornega organa, torej v pristojnostih Dermola in vseh prejšnjih direktorjev družbe.

Dermol podrobneje o vsebini navedenih kršitev še ne želi dajati izjav, saj želi prej opraviti razgovor v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki ga je HSE sklical za ta petek. Lastniku, HSE, pa očita načrtovan napad nanj ter z medijskimi izjavami tudi grob poseg v zaščito njegovega dobrega imena in osebne integritete ter načrtovano uničenje njegove kariere.

V HSE medtem, kot pravijo, odprtih delovnopravnih postopkov ne bodo komentirali, "saj ne bi bilo korektno pojasnjevati podrobnosti pred dokončanjem dela pristojnih organov ter pred pravico zagovora gospoda Dermola - ta bo imel že kmalu priložnost predstaviti svoje razloge in pojasnila".