Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

HSE odpravil nadzorne svete v Tešu, Demu in Sengu

Deli na:
HSE odpravil nadzorne svete v Tešu, Demu in Sengu

Foto: Bobo

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je v ponedeljek odpravil nadzorne svete v odvisnih družbah, ki so v njegovi stoodstotni lasti. Brez nadzornikov so tako ostali v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) in Soških elektrarnah Nova Gorica (Seng), danes poročata časnika Večer in Delo.

Generalni direktor HSE Blaž Košorok je povedal, da je namen sprememb učinkovitejše upravljanje, administriranje in nadzor družb, eden ključnih ciljev pa večja usklajenost interesov odvisnih družb in obvladujoče družbe. Po njegovih besedah so se pogosto direktorji odvisnih družb skrili za nadzorne svete, hkrati pa so se nadzorniki bali, znane so tudi težave pri iskanju nadzornikov za Teš.

Košorok je tudi pojasnil, da so se velikokrat na nadzornih svetih in kolegijih pogovarjali o tem, da korporativno upravljanje v skupini HSE ne deluje. Kot pravi, HSE je vse do zdaj ostal koncern, čeprav je bil predviden drugačen razvoj, to pa je pot pogodbenega koncerna.

Po Košorokovi oceni je učinkovitost upravljanja v odvisnih družbah na nizki ravni, kar vpliva tudi na skupni rezultat. V vseh odvisnih družbah, tako Košorok, je zelo veliko znanja, vendar sinergijskih učinkov nikoli niso znali izkoristiti. Edino, kar jih je družilo, je trgovanje z energijo, kar je za Košoroka premalo.

Zanikal pa je, da bi zdaj sledila serijska zamenjava direktorjev odvisnih družb. V prihodnjih dneh bodo v HSE imenovali skrbnike naložb, ki bodo spremljali projekte odvisnih družb. Koliko prihrankov bo prinesla odprava omenjenih nadzornih svet, pa Košorok še ni ocenil.

V naslednjih dneh naj bi se odzvali sindikati odvisnih družb, saj so imeli zaposleni v nadzornih svetih vedno svojega predstavnika.