Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo se je znebilo Večera

Deli na:

Razpad Šrotovega imperija se nadaljuje. Ljubljansko Delo je svoj delež v mariborskem Večeru prodalo murskosoboški družbi 3Lan, v medijskem prostoru sicer popolnoma neznanemu podjetju iz računalniške stroke, s komaj štirimi zaposlenimi in težkim le nekaj sto tisoč evrov.

Razpad Šrotovega imperija se nadaljuje. Ljubljansko Delo je svoj delež v mariborskem Večeru prodalo murskosoboški družbi 3Lan, v medijskem prostoru sicer popolnoma neznanemu podjetju iz računalniške stroke, s komaj štirimi zaposlenimi in težkim le nekaj sto tisoč evrov.

Družba Delo je v sredo sklenila kupoprodajno pogodbo za prodajo 202.788 navadnih imenskih kosovnih delnic mariborskega časopisno založniškega podjetja Večer, kar predstavlja 79,24-odstotni delež Dela v omenjeni družbi. Kot so še sporočili iz skupine Pivovarna Laško prek spletnih strani Ljubljanske borze, je kupec družba 3Lan iz Murske Sobote.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je danes za STA pojasnil, da je bil postopek prodaje Večera izveden "primarno zaradi razreševanja vprašanje presežne koncentracije". Glede primernosti kupca, podjetja 3Lan, je dejal, da sta se obe strani procesa prodaje lotili "z vso resnostjo in skrbnostjo". Zanikal je ugibanja, da naj bi za 3Lanom stalo kakšno drugo podjetje. "Ne vidim razlogov, da ne bi verjeli kupcu," je dejal.

Pogodba je sklenjena pod odložnimi pogoji pridobitve ustreznih soglasij Urada za varstvo konkurence in ministrstva za kulturo. "Ko bodo postopki pridobivanja soglasij končani, ocenjujem, da bo to trajalo več tednov, bo pogodba stopila v veljavo," je poudaril prvi mož Dela.

Iz Pivovarne Laško so ob tem sporočili, da sklenitev omenjene pogodbe pomeni izvršitev lanske odločbe Urada za varstvo konkurence, ki je družbi Delo naložila, da v roku leta dni proda vsaj 75-odstotni delež v Večeru zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije.

Kot navajajo, pogodba vsebuje tudi obveznost kupca za plačilo are. Vrednost deleža, ki je bil na prodaj, naj bi se po različnih ocenah gibala med petimi in desetimi milijoni evrov. Višina sklenjenega posla uradno sicer ni znana, o njej tudi ni želel govoriti Giacomelli, saj gre po njegovih besedah za "poslovno skrivnost".

Podjetje 3Lan je ponudnik računalniških in informacijskih storitev v Pomurju in v čezmejni regiji Slovenija-Avstrija-Madžarska-Hrvaška. Družba, ki je v lasti Denisa Čeha, je lani ustvarila približno 715.000 evrov prihodkov iz prodaje ter približno 44.000 evrov čistega dobička. Kapital družbe znaša približno 227.000 evrov, vseh sredstev v bilanci stanja pa je bilo konec lanskega leta nekaj manj kot 360.000 evrov. Ima štiri zaposlene.

Delo je poziv za zbiranje pisnih ponudb za 75 odstotkov Večera objavilo marca, pri čemer ni določilo izklicne cene. Zanimanje za omenjeni delež je najprej izrazilo devet morebitnih kupcev, kasneje pa nobeden od zainteresiranih ni oddal zavezujoče ponudbe. Prodaja Večera se je nadaljevala in se končala s prodajo tri četrtine mariborske časopisno založniške družbe podjetju 3Lan. Pogodba, s sklenitvijo katere je predhodno soglašal tudi nadzorni svet Dela, je sklenjena pod odložnimi pogoji

Delo je v Večer lastniško vstopila maja 2005, ko je kupilo 19,9 odstotka delnic mariborske družbe. Še istega leta je Delo prešlo v lastništvo Pivovarne Laško, ki je že v letu 2007 kljub zapletom s pridobitvijo dovoljenja ministrstva za kulturo za povečanje deleža izrazila pričakovanje, da Delo lastništvo v Večeru poveča. To se je zgodilo novembra 2008, ko je Delo kupilo še 59,25 odstotka Večera in tako svoje lastništvo v mariborski družbi povečalo na 79,25 odstotka.

Delo je po povečanju lastniškega deleža v Večeru koncentracijo priglasilo uradu za varstvo konkurence. Ta je lanskega septembra ugotovil, da bi koncentracija omenjenih družb omejevala učinkovito konkurenco na trgu založništva in izdajanja dnevnih publikacij s splošno-informativno vsebino, kakor tudi na trgu oglasnega prostora v Sloveniji. Varuh konkurence je Delu je naložil prodajo tričetrtinskega deleža v Večeru.