Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delo postavil na laž

Deli na:

Nobenih dokazov nimamo, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri kateremu koli članu stranke, je za STA povedal finski kriminalist v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist. "To je napačna informacija," je dejal. Prav tako po njegovem ne drži, da bi bila zgodba povezana z brezplačniki in da bi slovenski kriminalisti slabo sodelovali.

Nobenih dokazov nimamo, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri kateremu koli članu stranke, je za STA povedal finski kriminalist v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist. "To je napačna informacija," je dejal. Prav tako po njegovem ne drži, da bi bila zgodba povezana z brezplačniki in da bi slovenski kriminalisti slabo sodelovali.

Na izrecno vprašanje, ali lahko potrdi današnje navedbe časnika Delo, da imajo zadosti dokazov, da je denar iz Patrie šel v SDS Janeza Janše, je Björkqvist dejal, da ne. Kot je pojasnil, pa tudi to preiskujejo - med drugim jih zanima, ali je kakšen denar končal v kakšni stranki ali pri določenih ljudeh.

"Ne morem pa tega potrditi. Nimamo takšnih dokazov. Tudi če bi jih imeli, ne bi bil tako neumen, da bi jih povedal v javnosti," je poudaril.

Björkqvist je povedal, da je prejšnji teden na Finsko prišel nekdo iz časnika Delo, ki ga dotlej ni poznal, in kriminalistom dal nekaj informacij in dokumentov, ki se nanašajo na brezplačnike. "To informacijo smo prejeli, nismo pa dajali nobenih izjav ali intervjujev," je dejal.

Kot je poudaril, so z njim razpravljali celo o novinarskih etičnih standardih. "Povedal sem mu, da je bilo mnogo ne ravno resničnih izjav v vaših medijih in besed, ki so mi bila položena v usta," je povedal Björkqvist. Po njegovih besedah ga je novinar citiral "napačno, zelo napačno," in napačno informacijo je danes tudi prejel iz Slovenije.

Dodal je, da je za zadevo z brezplačniki sedaj slišal prvič. "Ne vemo, ali imajo ti brezplačniki karkoli z zadevo Patria. Pozorno bomo preučili to informacijo, ne vemo, ali je to pomembno ali ne," je dodal.

Björkqvist je tudi zavrnil, da bi dejal, da slovenski kriminalisti slabo opravljajo svoje delo. "Tudi to je napačno," je zatrdil. Poudaril je, da s slovensko policijo zelo dobro sodelujejo. Pojasnil je, bodo s primerom končali do naslednjega poletja, ampak "slovenska policija s tem nima nič", to je po njegovem krivda finske policije. "Imajo namreč zelo veliko materiala, ki pa ga želijo zelo pozorno preučiti," je še poudaril Björkqvist.

Današnje Delo, ki se sklicuje na navedbe glavnega finskega kriminalista v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista, je poročalo, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. V stranki so namigovanja odločno zavrnili.

Poslanec SDS Zvonko Černač je v zvezi s tem danes zatrdil, da SDS nima nič s Patrio, da nikoli ni prejela nobenega denarja s Finske ali od kod drugod iz tujine. "Zakon o financiranju strank je jasen. Stranke ne smejo dobivati denarja iz tujine," je dejal. Revizijo nad poslovanjem po njegovih besedah opravlja računsko sodišče in opravilo jo je tudi pri SDS.

"SDS ničesar ne prikriva," je zatrdil Černač in omenil še, da so v lanski kampanji za državnozborske volitve beležili poslovanje z izgubo. "Gre za čista natolcevanja, ki jih je, kot vidim, demantiral tudi Björkqvist," je še povedal poslanec SDS. Černač je vnovič zanikal tudi kakršno koli povezanost z brezplačniki, je pa po njegovih besedah "kakšna druga stranka verjetno res povezana - ne s kakšnim brezplačnikom, ampak tudi s kakšnim 'plačnikom'".

Iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu so za STA v zvezi s pisanjem časnika sporočili, da "višja državna tožilka, ki na slovenski strani vodi skupno preiskovalno skupino in ki v predkazenskem postopku sodeluje s slovensko in finsko policijo, intenzivno deluje v predkazenskem postopku in s potrebno strokovnostjo in profesionalnostjo opravlja svoje delo".

Na vprašanje, ali drži, da ima vrhovno državno tožilstvo podatke o tem, da se podkupnine finske Patrie niso stekle v žep Janeza Janše, temveč v SDS, so še zapisali, da predkazenski postopek, v katerem se nahaja zadeva Patria, ni javen. Slovensko tožilstvo o njem ne daje vsebinskih informacij, ker skladno z zakonom ravna v interesu postopka, varstva zasebnosti in zaščite morebitne tajnosti, so še sporočili iz skupine državnih tožilcev.

V službi za odnose z javnostmi pri policiji pa so za STA pojasnili, da policija v zadevi Patria nadaljuje s kriminalistično preiskavo, v kateri intenzivno in prednostno izvaja vse potrebne operativne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. "Sodelovanje s finskimi in avstrijskimi varnostnimi organi poteka vzorno in korektno, znotraj preiskovalne skupine se sproti izmenjujejo izsledki preiskave brez kakršnihkoli ovir," so sporočili.

Čas trajanja kriminalistične preiskave je po njihovem odvisen od zahtevnosti in obsežnosti primera, "zagotovimo pa lahko, da nobena aktivnost slovenske policije v tem primeru ne zavira poteka kriminalistične preiskave".

Kot so še zapisali, policija zaradi interesa nadaljnjih kriminalističnih postopkov ne more obveščati javnosti o do sedaj zbranih izsledkih preiskave, vsebinsko komentirati ali potrjevati konkretnih operativnih ukrepov.

Odgovorni urednika Dela Darijan Košir pa je v sporočilu za javnost pojasnil, da je novinar Dela Dejan Karba na Finsko odpotoval na vnaprej dogovorjeni in pripravljeni pogovor z Björkqvistom. "Ta je torej vnaprej vedel, da se sestaja na zelo občutljivo temo s preiskovalnim novinarjem osrednjega slovenskega časopisa, in bi lahko pogovor zavrnil - pa ga ni," je dodal.

Po Koširjevih besedah je bilo vse, kar je Björkqvist povedal Karbi, namenjeno objavi in da je Björkqvist to vedel. "Ali njun pogovor imenujemo 'interview' ali kako drugače, je iskanje dlake v jajcu - dejstvo je, da je preiskovalec izjavil vse, kar piše v današnjem Delu," je zatrdil odgovorni urednik Dela.

"Razumem, da je Björkqvist zaradi pretirane zgovornosti zdaj v težavah s svojimi nadrejenimi in še kom in da je morda v težavah, ker je novinarju Dejanu Karbi povedal več, kot je sprva želel in kot bi verjetno smel - a to je problem Björqvista, ne Karbe. To naše zgodbe po vsebini v ničemer ne spreminja in za njo stojimo tako kot včeraj - z vsemi sredstvi," je še poudaril Košir.