boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dars zaradi burje na Vipavskem odsvetuje uporabo tega dela hitre ceste

Deli na:
Dars zaradi burje na Vipavskem odsvetuje uporabo tega dela hitre ceste

Foto: Bobo

Dars zaradi burje na Vipavskem svetuje, naj se uporabniki, v kolikor ni potrebno, uporabi tega dela hitre ceste raje izogibajo. Sporočajo tudi, da so s približno 2.100 tonami posipnih materialov in pluženjem od 19. ure dalje zagotovili "maksimalno pretočnost in varnost slovenskih avtocest". Največ snega je zapadlo na gorenjski avtocesti in sicer okoli 40 cm, na štajerski 25 cm, notranjski 30 cm, na dolenjski pa 30cm

Sporočilo Darsa:

Dars med prvim sneženjem s pluženjem in 2.100 ton posipnih materialov zagotovil pretočnost

Burja na Vipavskem se krepi, uporabniki naj se, v kolikor ni potrebno, uporabi tega dela hitre ceste raje izogibajo.

Dars je včeraj in danes s približno 2.100 tonami posipnih materialov in pluženjem od 19. ure dalje, zagotovil v času prvega sneženja maksimalno pretočnost in varnost slovenskih avtocest.

Burja na Vipavskem se krepi, trenutno je dosegla drugo stopnjo, zato Dars vse uporabnike opozarja, da se, v kolikor ni nujno potrebno, uporabi hitre ceste na vipavskem delu raje izogibajo.

Na postojnskem delu smo včeraj porabili 67 ton posipnih materialov, v nočnem času pa 215 ton. Največ snega je zapadlo na gorenjski avtocesti in sicer okoli 40 cm, na štajerski 25 cm, notranjski 30 cm, na dolenjski pa 30cm.

Dars še opozarja:
V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi.

Stanje:
DARS d.d. za prevoznost in varnost avtocest v zimski sezoni 2014/2014 skrbi s približno 450 delavci družbe in 270 vozili, ki vzdržujejo 607 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti.

Zahteve glede prevoznosti avtocest in hitrih cest

Za izvajanje zimske službe so na avtocestah in hitrih cestah podane zahteve, da mora biti na teh cestah zagotovljena prevoznost 24 ur na dan, vse dni v letu, v času močnega sneženja pa mora biti zagotovljeno, da je prevozen vsaj en vozni pas. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na teh cestah ne presega deset centimetrov, promet pa je mogoč z uporabo zimske opreme vozil.

V DARS-u pričnemo s posipanjem avtocest in hitrih cest že pred pričetkom sneženja, da s preventivo preprečimo sprijemanje snega z voziščem. Vsi postopki se navezujejo na tekoče vremenske razmere.

Mehanizacija in oprema za odstranjevanje snega

Prevoznost avtocest in nekaterih hitrih cest bo med letošnjo zimsko službo zagotovljena z ustrezno mehanizacijo in opremo, posipnimi materiali in ustrezno organiziranim in usposobljenim osebjem. Na podlagi izvedbenega programa zimske službe je bilo za zimsko sezono 2014/2015 za izvajanje zimske službe razpoložljivih:

• 176 tovornih vozil in specialnih vozil (UNIMOG), večinoma opremljenih z GPS napravami,
• 94 pregledniških vozil,
• 159 posipalcev,
• 132 plugov (čelni za tovorna vozila),
• 70 stranskih plugov,
• 42 čelnih plugov za specialna vozila,
• 24 priključnih rezkarjev in dva samohodna rezkarja,
• 14 skladišč za sol ter 20 silosov za sol v skupni količini 20.000 ton soli,
• 24 cistern za CaCl2 z in brez mešalnih naprav v skupni količini 540.000 litrov,
• 21.200 snežnih kolov,
• 662 prometnih znakov (dodatnih, postavljenih le za obdobje zimske službe) in
• 2.500 m2 palisad za zaščito vozišč pred morebitnimi snežnimi zameti.

Plužne skupine in obhodni časi pluženja

Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajala neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine je do dve uri. Na kritičnih odsekih, kjer so večji in dolgi klanci (A1: Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna; H4: Razdrto-Vipava; A2: Višnja Gora) pa bo obhod plužne skupine do ene ure. Na omenjenih odsekih bo imel DARS d.d. v času pluženja stalno prisotno eno vozilo za potrebe sprotnega izvlečenja zaustavljenih vozil. Pripravljenih je 53 plužnih skupin (v vsaki sta vsaj dve vozili) in 22 plužnih enot (po eno vozilo).

Poraba posipnih materialov v preteklih obdobjih in deponiranje soli

V skladu z normativi je v zimski sezoni 2014/2015 predvidena poraba 22.000 ton različnih posipnih materialov. Normativne porabe posipnih materialov znašajo:
• 32.000 kg/km za avtoceste,
• 24.000 kg/km za razcepe,
• 16.000 kg/km za priključke in
• 6.400 kg/km za ostale ceste.

Posipni materiali so deponirani v 14 skladiščih na avtocestnih bazah in izpostavah, kjer bomo imeli stalno v času zimskih razmer na zalogi okoli 17.000 ton soli ter v 20 silosih na različnih lokacijah avtocestnega križa, kjer bomo imeli deponiranih okoli 3.000 ton soli. Pripravljenih bo tudi nekaj več kot 500.000 litrov raztopin kalcijevega klorida (CaCl2) in natrijevega klorida (NaCl).

Izločanje tovornih vozil v zimski službi

Vseh stalnih in označenih predvidenih mest za izločanje na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS d.d. bo v letošnji zimski službi nekaj več kot 40, sprejmejo pa več kot 1.200 tovornih vozil.

V skladu s prejetimi navodili o označevanju in zavarovanju vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste in v skladu z izdelanim in sprejetim izvedbenim programom izvajanja zimske službe bo v primeru izrednih razmer predvideno izločanje tudi na odstavnih pasovih avtocest. Izločanje vozil bo DARS d.d. izvajal v sodelovanju s Policijo. V zimski sezoni 2013/2014 je bilo na avtocestnem omrežju 12 izločanj, leto prej jih je bilo kar 70, v sezoni 2011/2010 pa sta bili le 2 izločanji, povprečno pa je izločanj okoli 25 na leto.

Vremenski podatki

Za pravočasnost izvajanja posipavanja cest uporabljamo napovedi o vremenskih dogajanjih s pomočjo produktov ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje), kateri za nas pripravlja tri specialne vrste napovedi, in sicer:

- desetdnevno globalno napoved vremenskih dogajanj za pet območij Slovenije (Maribor, Ljubljana, Razdrto, Jesenice, Novo mesto),
- tridnevno napoved vremenskih dogajanj v posameznih slovenskih krajih v obliki meteogramov za 36 lokacij,
- tridnevno napoved vetra za Vipavsko dolino in Črni kal.

Meteogrami nudijo informacije o napovedani temperaturi, vlažnosti, vetru ter o količini in vrsti padavin do tri dni naprej v triurnih časovnih korakih. Prejemamo jih vsaj dvakrat dnevno predvidoma okoli 6. in 18. ure, kar omogoča kar največjo ažurnost podatkov.

Prometna varnost, vodenje prometa in prometne informacije

Vozniki so o stanju in prevoznosti avtocest in hitrih cest v zimskem, kot tudi v preostalem obdobju obveščeni preko:

Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC):

  *   operater PIC: tel. 1970;
  *   avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na AC/HC: 080 22 44;
  *   spletna stran: www.promet.si<http://www.promet.si>, prilagojena tudi za pametne telefone;
  *   twiter: @DARS_si;
  *   facebook: https://www.facebook.com/Vozimo.pametno.

Medijev:

  *   radijske postaje (prometna poročila; javljanja »v živo«);
  *   TV (prometna poročila; javljanja 'v živo');
  *   tiskani mediji (objava opozoril, napovedi razmer na avtocestah in hitrih cestah, napotkov voznikom…);
  *   teletekst TV SLO;
  *    spletni portali (AMZS, Najdi.si<http://Najdi.si> …).

Spremenljive prometno informativne signalizacije (portali):

  *   Na portalih prikazujemo opozorila in napotke voznikom: posebej pozimi: omejitve hitrosti, izločanja tovornih vozil, pluženje, opozorila na sneg in spremenjene vozne pogoje, itd..; uporabnike prosimo, da upoštevajo signalizacijo! Voznike v realnem času opozarjamo na vse dogodke, povezane s sneženjem v Sloveniji in v sosednjih državah (npr. izločanje na Madžarskem, Italiji).

Vozniki lahko predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo v zimskem obdobju bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest, saj vsaka manjša napaka (zdrs vozila) pomeni zastoje za druge uporabnike in otežuje pluženje.

Voznike prosimo, da pozimi (predvsem, ko sneži) pred vožnjo preverijo stanje na cestah, se na pot odpravijo prej, opremijo vozilo z zimskimi pnevmatikami ter vozijo strpno predvsem pa razmeram na cesti primerno.
V družbi DARS d.d. se vsi zaposleni trudimo, da bi bile naše avtoceste in hitre ceste kar se da hitro splužene in prevozne v času zimskih razmer.

Več napotkov o zimi na naši spletni strani:

http://www.dars.si/Dokumenti/Napotki/Varna_voznja/Nasveti_za_varno_voznjo/V_zimskih_razmerah_374.aspx