Sanna Marin Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako divja je finska premierka

mislav bago Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

slovenija srbija 14 Ekipa24.si

'Norišnica' v Stožicah! Slovenci sporočili ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se poslavlja - Golob že danes na vladi?

Deli na:
Janša se poslavlja - Golob že danes na vladi?

Robert Golob in Janez Janša - Foto: Bobo

Poslanci bodo danes na izredni seji DZ potrjevali 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Dober mesec po državnozborskih volitvah bo tako 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat. Novoizvoljena vladna ekipa se bo po napovedih še danes sešla na prvi seji vlade, premier Golob pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Janeza Janše.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki v DZ skupaj štejejo 53 poslancev, računajo pa lahko tudi na podporo predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se po napovedih še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije.

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja.

Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Med kandidati je sedem žensk, stari so med 34 in 60 let.

Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.