Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes v Sloveniji začetek 38. evropskega prvenstva v košarki

Deli na:
Danes v Sloveniji začetek 38. evropskega prvenstva v košarki

Foto: Bobo

Slovenija bo od danes do 22. septembra gostila najboljše košarkarje stare celine. Evropsko prvenstvo bo izziv tudi za slovensko izbrano vrsto, ki bo uvodno preizkušnjo v Celju igrala ob 21. uri proti Češki.

Osemintrideseto evropsko prvenstvo bo v prvem delu potekalo v ljubljanski dvorani Tivoli, koprski Bonifiki, Celju in na Jesenicah. V drugem delu se bo dvanajst najboljših reprezentanc preselilo v Stožice in tam nastopalo do zaključnih bojev in finala. Naslov oziroma zadnje dva naslova branijo Španci, Slovenija je bila na zadnjem prvenstvu v Litvi 2011 sedma, letos pa so si slovenski košarkarji zadali cilj uvrstitev na prihodnje svetovno prvenstvo v Španiji 2014 oziroma imajo željo osvojiti zgodovinsko prvo medaljo na evropskih prvenstvih.

Pot do nje bo izjemno težka, saj bo letošnje evropsko prvenstvo osiromašeno z zvezdniki, hkrati pa zato sila izenačeno. Že uvodna tekma proti Češki bo za izbrance selektorja Božidarja Maljkovića prava preizkušnja zrelosti in kakovosti.

Čeprav Češka ne sodi med uveljavljene košarkarske sredine - to je zanjo šele tretje EP v zadnjih štirinajstih letih -, ima spoštovanja vredno zasedbo, v kateri sta nosilca igre slovenskim ljubiteljem košarke dobro znana Jiri Welsch, ki je dve sezoni igral za Union Olimpijo, ter perspektivni Jan Vesely, trenutno član moštva lige NBA Washington Wizards, ki je profesionalno kariero leta 2007 začel pri Geoplinu Slovanu.

"Vsi pričakujemo zmago, vendar to ne bo povsem enostavno. Češka igra moderno košarko, je fizično zelo močna ekipa, hkrati pa nima povsem razdeljenih nalog med igralci. To pomeni, da lahko tudi visoki igralci zadenejo od daleč ali pa da kateri, ki ni v naših načrtih, preseneti z dobro igro. Za zmago bomo morali dati vse od sebe," pravi Uroš Slokar.

Slovenija bo vseh pet tekem predtekmovanja odigrala v Celju in vse ob 21. uri. V četrtek jo čaka Španija, nato dan premora in po tem še Gruzija, Hrvaška ter Poljska.

Prve štiri tekme prvenstva bodo ob 14.30, in sicer v Ljubljani Izrael - Velika Britanija, v Celju Gruzija - Poljska, na Jesenicah Latvija - Bosna in Hercegovina ter v Kopru Turčija - Finska. Vsak dan bodo po tri tekme v vsaki skupini, torej naslednje ob 17.45 in zadnje ob 21. uri.