Revija Reporter
Magazin

Na festivalu prekmurske gibanice in šunke (FOTO)

Boris Cipot

10. sep. 2017 13:56 Osveženo: 14:07 / 10. 9. 2017

Deli na:

Dvorišče soboške graščine in njene okolice je bilo prizorišče dvodnevnega, že osmega po vrsti festivala prekmurske gibanice in šunke.

Če je petkovo večerno dogajanje minilo v dobro obiskanem kulinarično glasbenem večeru Gourmet over Mura party, je sobotno dogajanje privabilo množice od blizu in daleč. Celo iz Ljubljane je pripeljala posebna vlakovna kompozicija več kot 500 zapriseženih ljubiteljev prekmurske gibanice in šunke iz osrednje Slovenije.

Stojnice na grajskem dvorišču so se šibile pod prekmurskimi kulinaričnimi dobrotami, pred graščino je v kotlu na gurmane čakala še tretja prekmurska specialiteta, bograč. Kakih 250 litrov so ga skuhali, na koncu so ga najbolj vztrajni pomazali s kruhom.

Na samem festivalu je na ogled in na pokušino svoje prekmurske gibanice ponudilo 31 gostiln, restavracij, pekov in kmečkih turizmov. Cel dan so se vrstili nastopi folklornih skupin in ljudskih pevcev, za žejne pa so z vini in pivom poskrbeli lokalni vinarji in pivarji.

Do večernih ur, ko se je končala osmi festival dveh v kulinaričnem svetu znanih prekmurskih dobrot, je zmanjkalo praktično vsega, polni želodci in zadovoljstvo vlakovnih izletnikov in drugih pa tudi nekaj velja. Do prihodnjega leta in 9. festivala.