sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cukjati: SDS bo konstruktivna opozicija

Deli na:
Cukjati: SDS bo konstruktivna opozicija

Foto: Primož Lavre

Svet SDS meni, da je stranka na nedavnih parlamentarnih volitvah dosegla sorazmerno dober rezultat, je ob robu seje dejal predsednik sveta stranke France Cukjati. Kot je dejal, bo SDS konstruktivna opozicija, ob potrjevanju v DZ pa ne bo glasovala proti vladi. Glede morebitnega vstopa SDS v koalicijo pa po njegovih besedah niso govorili, saj da je to nemogoče.

V SDS po besedah Cukjatija rezultat stranke na volitvah ocenjujejo kot sorazmerno dober, kljub temu da so dosegli slabši rezultat kot v prejšnjem mandatu. To je, kot pravi, tudi kritika njihove priprave, da volivcev niso dovolj motivirali in da so se uspavali z javnomnenjskimi rezultati, ki so stranki napovedovale relativno zmago. "Naredili smo marsikatero napako, a nobene drastične," je dejal.

Kot pravi, o zapisu na spletni strani stranke, pod katerim je podpisan Tomaž Majer, niso govorili. Dejal je, da nima vtisa, da bi bili v stranki razdeljeni glede te objave. "To prvič slišim," je dejal.

Poleg tega na današnji seji sveta stranke govorijo "o težavah, ki nas čakajo, predvsem glede oblikovanja programsko trdne, solidne koalicije", zaradi česar bodo po njihovem mnenju izvirali mnogi problemi, ki jih v tem času ne bi smelo biti.

O morebitnem vstopu stranke v koalicijo po njegovih besedah niso govorili, saj da je to nemogoče. Kot pravi, je najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković že v predvolilnem času govoril, da z njimi ne misli sodelovati.

Sicer pa napoveduje, da bo SDS v opoziciji konstruktivno delovala in da bodo podprli vse protikrizne ukrepe, če bodo le izpolnili osnovno nalogo socialno-ekonomskega sporazuma, in sicer da bo v ozadju širša podpora ukrepom: "Smo več govorili o težavah, ki nas čakajo, predvsem glede oblikovanja programsko trdne, solidne koalicije. Menimo, da bo iz tega naslova, da ta programska koalicija ne bo trdna, vsaj bojimo se, da ne bo, da bodo izvirali mnogi problemi, ki jih v tem času ne bi potrebovali oziroma jih ne bi smelo biti. Vendar smo tudi v sklep zapisali, da bomo v teh časih konstruktivno delovali, tudi kot opozicijska stranka. Tudi ne bomo glasovali proti vladi, kot je bilo doslej vedno v navadi, da je opozicijska stranka glasovala proti vladi, ki naj bi bila potrjena, in tudi vse protikrizne ukrepe bomo podprli, če bodo le izpolnili tisto osnovno nalogo socialno-ekonomskega sporazuma, da bo nekje v ozadju širša podpora tem ukrepom. Tako da z naše strani zagotovo ne bo nova vlada imela težav, če bo le konstruktivno pristopila k reševanju problemov.," je dejal.

Cukjati poudarja, da nobena koalicija v prejšnjih mandatih ni bila sklenjena v nekaj tednih, zato bi bilo po njegovem mnenju preuranjeno gledati kritično na to situacijo. "Kljub temu da se mudi, je treba pustiti mandatarju čas," je dejal.