nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črnkovič prosi za alternativno prestajanje kazni

Deli na:
Črnkovič prosi za alternativno prestajanje kazni

Foto: Bobo

Soobsojeni v zadevi Patria, direktor Rotisa Ivan Črnkovič je na ljubljansko okrajno sodišče vložil prošnjo za alternativno prestajanje kazni. Sodišče o prošnji še ni odločilo, poroča Dnevnik. Neuradno naj bi Črnkovič prosil najprej za delo v splošno korist, podredno pa vsaj za tako imenovani vikend zapor.

Direktor Rotisa naj bi vlogi za alternativno prestajanje kazni priložil tudi peticijo zaposlenih v Rotisu, v kateri naj bi bila med drugim izražena mnenje zaposlenih, da je Črnkovič v podjetju nenadomestljiv, in njihova skrb za podjetje.

Črnkovič je edini izmed obsojene trojice v zadevi Patria izkoristil možnost, ki mu jo omogoča zakonodaja. Alternativna kazen je po mnenju penologov smiselna kot nadomestilo nižjih zapornih kazni (Črnkovič je bil obsojen na 22 mesecev za rešetkami), češ da kratke zaporne kazni tako obsojencu kot družbi naredijo več škode kot koristi. Sodišča alternativnih kazni sicer ne dodeljujejo avtomatično in vsem obsojencem z nižjimi kaznimi, temveč je to le eden izmed pogojev. Pomembne so še druge okoliščine v času sojenja in po njem, morebitni drugi kazenski postopki in morebitno obžalovanje svojih dejanj. Črnkovič naj bi prav tako prosil za obročno odplačevanje denarne kazni, še poroča Dnevnik.

Še v torek je sicer Črnkovič za STA pojasnil, da poziva še ni dvignil, saj ima za to še teden dni časa, ko ga bo, pa da bo tudi sporočil kako in kaj, verjetno pisno.



Druga dva obsojena v zadevi Patria, predsednik SDS Janez Janša in brigadir Tone Krkovič, za alternativno prestajanje kazni nista zaprosila. Janša je pred dnevi dejal, da "ne bo nikogar ničesar prosil". Krkovič pa je v pisni izjavi sporočil, da za odložitev oz. alternativno prestajanje kazni ne bo zaprosil, ker ni kriv, saj ni storil nikakršnega kaznivega dejanja.

Sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janši so sodbo 15. maja vročili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, Črnkoviču in Krkoviču pa so vročili sodbi približno dva tedna pozneje.