zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V SDS in NSi za politično odgovornost ministra Vebra

Deli na:
V SDS in NSi za politično odgovornost ministra Vebra

Foto: Bobo

Člani parlamentarnega odbora za obrambo so danes štiri ure razpravljali o analizi posledic privatizacije Telekoma, ki jo je obveščevalno-varnostni službi (OVS) naročil obrambni minister Janko Veber. Minister vztraja, da ni šlo za zlorabo, ampak za zbiranje javnih podatkov, v SDS in NSi pa vztrajajo pri njegovi politični odgovornosti.

Matej Tonin (NSi), ki je vodil nenapovedan nadzor na OVS, je prepričan, da je minister presegel pooblastila in pristojnosti ter ravnal nezakonito in bi zaradi tega moral prevzeti politično odgovornost, tej oceni so se pridružili tudi na današnji seji navzoči poslanci SDS.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims je danes na seji še razkril, da je dobil prošnjo od predsednika vlade Mira Cerarja, da mu komisija posreduje vse dokumente, ki jih ima na razpolago v zvezi s to zadevo.

Poslanec NSi se je na OVS skupaj s kolegoma iz komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, Žanom Mahničem (SDS) in Matjažem Nemcem (SD), odpravil 9. marca. Mahnič in Nemec do samega začetka nadzora nista vedela, kaj bodo nadzirali, je danes na seji pojasnil Tonin. Med drugim so ugotovili, da je Gorazd Rednak funkcijo generalnega direktorja OVS nastopil 8. novembra lani, dva dni pozneje pa je bil sprejet sklep o pripravi omenjene analize.

Opazili so tudi, da v poročilu o delu OVS za leto 2014 ni omenjeno raziskovanje privatizacij. Veber je danes pojasnil, da zato, ker se v tem primeru niso izvajali nobeni posebni postopki pridobivanja informacij, ampak je šlo za zbiranje javnih podatkov.

Naprej je Tonin opozoril, da je ministrstvo del poročila razkrilo šele danes in zato podvomil v verodostojnost tega dokumenta. Kot je dejal, je minister trdil, da poročil ni, ampak le ustno poročanje. "Tako Rednak kot Veber sta zavajala pooblaščeno skupino, ker jim tega poročila nista predstavila," je prepričanTonin. Zanimalo ga je, zakaj je to poročilo prišlo v javnost šele zdaj, ko se minister krčevito brani, da bi ohranil svoj položaj.

Grims je prepričan, da je šlo za prikrivanje dokumentov in ocenil, da to ni le razlog za razrešitev ministra, ampak je tudi vprašanje kazenske odgovornosti. Žan Mahnič je ministra vprašal, ali je morda nastal kar minuli konec tedna.

Veber je pojasnil, da je danes razkrito besedilo delovno gradivo, posledično nima statusa uradnega dokumenta in tako ni tudi ni vključeno v letno poročilo OVS. Gradivo nosi datum 24. november, je še omenil. Obenem je zavrnil tudi očitke, da bi obstajali dve analizi in zatrdil, da so vsi dokumenti postali javni.

Minister Veber je pred poslanci ponovil, da OVS ni preiskoval postopka privatizacije, ampak pozitivne in negativne vidika prodaje Telekoma, pri čemer ni nič spornega. Tudi direktor OVS Gorazd Rednak je zatrdil, da so analizirali javno dostopne podatke.

Veber je še povedal, da je ob nastopu mandata opravil pogovore v vseh organizacijskih enotah ministrstva. Predvsem na upravi za zaščito in reševanje se je odprlo vprašanje delovanja telekomunikacij in morebitnega vpliva zamenjave lastništva na delovanje te tehnologije. Izkušnje iz drugih držav namreč kažejo, da je izpad komunikacij po prehodu telekomunikacij iz državnih v zasebne roke bolj pogost, je dejal.

"Dajte si predstavljati, da pride do izpada številke 112, v centru se deset minut nihče ne javi, nekdo pa je v smrtni nevarnosti," je opisal Veber in razložil, da so te analize torej pripravile tudi druge službe.

Na Toninove očitke, da so ga dobili s prsti v marmeladi, je minister odvrnil, da za zajtrk "res rad poje kos kruha, maslo in marmelado, ampak to je tudi vse, kjer je Vebrova roka v marmeladi".

Vebrov strankarski kolega Nemec pa je problematiziral samo izvedbo nadzora, kjer da je bil obravnavan kot drugorazredni član skupine in ni imel vpogleda v to, kaj pregleduje in kaj počne. Po njegovem je treba zato način opravljanja takih nadzorov urediti, sicer se jih ne bo več udeleževal in bo iz komisije izstopil.

Kritiziral je tudi sočlane komisije, saj da so prišli do zaključkov, ne da bi dobili odgovore. "Kot politik je treba biti strpen, si vzeti čas, ne pa na prvo žogo iskati lastno slavo," je še poudaril poslanec SD.

Tonin je odvrnil, da mu vzrokov za nadzor prej ni razkril iz bojazni, da bi bil ta kompromitiran in zato, da Nemec udeležbe ne bi zavrnil. Matjaž Han (SD) pa je menil, da bi morali Vebra pohvaliti za državotvorno držo, ko je šel preverit, kaj bi ta prodaja pomenila.