Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ciril Pucko, nekdanji poslanec SKD in LDS: NSI se dobrika Golobovi vladi, da bi njeni kadri obdržali stolčke!

Deli na:
Ciril Pucko, nekdanji poslanec SKD in LDS: NSI se dobrika Golobovi vladi, da bi njeni kadri obdržali stolčke!

Ciril Pucko - Foto: Primož Lavre

Se še spominjate poslanca Cirila Pucka, ki je leta 1997 prestopil iz SKD v LDS in omogočil izvolitev Janeza Drnovška za mandatarja? V politiko je vstopil 1990 kot predsednik takratne skupščine občine Lendava, dve leti pozneje je bil izvoljen za poslanca na listi SKD, nazadnje pa leta 2000 na listi LDS.

Leta 2005 se je vrnil v gospodarstvo, danes dela v energetiki. Več o tem bo povedal v intervjuju, ki ga bomo objavili novi številki revije Reporter Magazin. Še vedno spremlja aktualno politiko. Z njim smo se pogovarjali o takratnem in sedanjem političnem dogajanju, komentiral pa je tudi zadnje dogodke v NSI in SDS.

Kako gledate na današnjo politiko? V čem se razlikuje od takrat, ko ste jo soustvarjali kot poslanec?

Na žalost je način komunikacije zelo nizek in upam oziroma verjamem, da se bo začel spreminjati in se vrnil v neke normalne okvire, da bo več spoštovanja in upoštevanja različnih pogledov ter iskanja skupnih točk pri tem. Politika se ne začne z zmago enega ali drugega, ampak bi se morali zavedati, da v politiki ni končnih zmagovalcev, vedno so samo delni. Danes zmaga eden, jutri drugi, čez nekaj let tretji. Tako je tudi prav, zato bi se vsi, ki vstopajo v aktivno politiko tega tudi morali zavedati.

Imate s katerimi takratnimi poslanskimi kolegi kakšne stike?

Z nekaterimi se tu in tam slišimo, z nekaterimi pa se vidimo tudi kar pogosto. Denimo s Tonetom Anderličem in z Matjažem Švaganom smo v stalnem kontaktu.

Kaj pa z nekdanjimi krščanskimi demokrati?

Srečali smo se leta 2017, ob 25. obletnici prvega sklica državnega zbora leta 1992. Tudi lani je NSI povabila takratne poslance na obeležitev 30. obletnice osamosvojitve in smo se nekateri iz sestave DZ 1992 srečali na Brdu.

Politika se ne začne z zmago enega ali drugega, ampak bi se morali zavedati, da v politiki ni končnih zmagovalcev, vedno so samo delni. Danes zmaga eden, jutri drugi, čez nekaj let tretji. Tako je tudi prav, zato bi se vsi, ki vstopajo v aktivno politiko tega tudi morali zavedati.

Kako gledate na aktualno dogajanje v NSI? Kaj menite o izjavi Mateja Tonina, da ne gredo več v koalicijo z Janezom Janšo, kar je pred šestimi leti izjavila tudi takratna predsednica Ljudmila Novak, a po njeni zamenjavi je NSI šla v Janševo vlado?

Ocenjujem, da je bila ta izjava dana v želji biti všečen sedanji vladi in posredno s tem dobrikanjem doseči, da bi njihovi kadri (npr. predsednik uprave Darsa, direktor Soda, direktor Elektra Maribor in drugi), ostali tudi naprej na teh funkcijah. Ta izjava zato nima nobenega globljega učinka. Gre v bistvu za beg od odgovornosti po porazu na referendumski nedelji.

Ste že leta 1997, ko ste prestopili v LDS, vedeli, da bo prišlo do propada krščansko demokratske opcije in da bo desnico prevzel Janša?

Takrat je bil idealen čas, da bi se obe stranki povezali z vstopom v vlado z LDS, torej če bi vlado takrat oblikovali LDS, SLS in SKD, bi se lahko po naravni poti združili v vladi in razmere ne bi bile nikoli takšne, kot so zdaj. Oblikovali bi se dve močni sredinski stranki, na eni strani LDS levo od sredine, na drugi strani pa SKD-SLS desno od sredine, ti dve stranki bi obvladovali slovensko politično sceno.

Je bil problem v tem, kdo bo vodil to združeno stranko?

Problem je bil v nerazumevanju takratnega političnega položaja, zato je lahko tudi ta izjava predsednika razumljena v tem smislu, da so potrebovali več kot dvajset let, da so ugotovili, kje je njihova osnovna napaka oziroma kaj vse so zamudili.

Danes krščanski demokrati obstajajo le še v Novi Sloveniji, ljudske stranke v bistvu ni več, največja stranka pa je SDS.

To je pač posledica takratnih slabih odločitev.

Se bo po vašem Janša poslovil od politike glede na to, da stranko vodi že skoraj 30 let?

S tem se ne ukvarjam. Gospod Janša je izkušen politik, ki se bo sam najbolje odločil. Čas bo pokazal, kako, zato počakajmo. Sicer težko rečem, da bi se kot veteran moral upokojiti. Sva istih let, pa sam še ne razmišljam o upokojitvi. Gotovo bodo tudi v stranki vse zelo dobro analizirali in ocenili, kaj je za njih in za Slovenijo najbolje. Navsezadnje pa je Desus v preteklosti že dokazal, da so lahko tudi upokojenci odlični politiki.

Je Anže Logar potencial za političnega liderja?

Kakšen potencial je g. Logar, bo, če se bo sam tako odločil, moral šele dokazati. Imam premalo informacij, da bi lahko ocenjeval, do kam lahko seže njegov domet na strankarski sceni, saj je na volitvah nastopal kot neodvisni kandidat. Nesmiselno se je ukvarjati s tem, kdo bi se moral posloviti. Sami bodo ocenili, kaj pomeni rezultat, ki ga je gospod Logar dosegel na predsedniških volitvah, in ali je on tisti, ki bi lahko spremenil določene stvari. To je stvar njihovega razumevanja politike. Sam bi dal primerjavo z letom 1992, ko je takratni kandidat SKD Ivo Bizjak dosegel točno toliko kot obe stranki, SKD in SLS skupaj na parlamentarnih volitvah takrat. Dosegel je okoli 22 odstotkov, torej vsak peti slovenski volivec ga je volil, a se to ni manifestiralo oziroma multipliciralo v političnem delovanju stranke.

Stranka je takrat zamudila priložnost?

To je zdaj mimo, ker so pač novi časi.

Vas vrnitev v politiko ne mika več?

Po letu 2004 me vrnitev v politiko ni in me ne zanima. Spremljam jo z določene distance, saj že iz samega naslova članka/prispevka znam oceniti, kaj bo vsebina zapisanega ali povedanega. Upam, da je polarizacija mnenj dosegla vrh in da se bodo politiki ob vseh zahtevnih vprašanjih vsakdanjosti začeli ukvarjati z reševanjem le-teh in da bo tako politika čimprej postala normalna in tudi bolj zanimiva.