Revija Reporter
Slovenija

Cinik Alojz Kovšca v Odmevih stresal slabo voljo: Naj državnozborski pravniki pripravijo zakon o nalezljivih boleznih

Ivan Puc
5.521

13. jul. 2021 12:19 Osveženo: 12:23 / 13. 7. 2021

Deli na:

Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta

Primož Lavre

Državni svetniki so včeraj glede na siceršnja glasovanja presenetljivo dali veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Še ta teden bodo morali poslanci na vnovičnem glasovanju zanjo zbrati 46 glasov – za sprejem zakona prejšnji teden jih je bilo dovolj 44.

V komentarju za Odmeve na veto je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca dejal, da so svetniki v glavnem prisluhnili mnenju zakonodajno pravne službe, na katero s sklicuje »civilna iniciativa slovenskih pravnikov«. Čeprav do zdaj na zakone namenjene spopadu s covidom-19 in tudi sicer na druge zakone v času aktualne vlade svetniki niso izglasovali nobenega veta, Kovšca v tem ne vidi nobenega zasuka.

Ko se je voditelj Igor Bergant že poslovil, pa je dodal: »Če dovolite, bi podal še apel na javnost. Glede na veliko število pozivov, bi bilo smotrno, da civilna družba zdaj zakonodajno pravno službo državnega zbora, ki je podala zelo kakovostne pripombe na ta zakon, pozove, da pripravi različico zakona, ki bo široko sprejeta in podprta.«

Predsednik državnega svet Kovšca seveda dobro ve, da zakonodajno pravna služba nima kaj pisati zakonov. Ali mar apelira k nezakonitemu početju? Cinizem Kovšce razkriva njegovo slabo voljo – znesel jo je nad pravniki v državnem zboru – zaradi izglasovanega veta. Ali vlada v svetnikih vlada nima več zaslombe?