Revija Reporter
Slovenija

Bodo Fajonovo nagnali s pločnika pred Gospodarskim razstaviščem?

Ivan Puc
9 8.470

21. apr. 2022 10:32 Osveženo: 10:36 / 21. 4. 2022

Deli na:

Predsednica SD Tanja Fajon je včeraj snubila volivce pred Gospodarskim razstaviščem.

Twitter

Državna volilna komisija je januarja obravnavala tudi predlog člana Draga Zadergala (SDS), zaposlenega v kabinetu predsednika vlade, ki ga je zmotilo vzdrževanja reda na volišču in območju volišča na predčasnem glasovanju na Gospodarskem razstavišču. Šlo je kajpada za lansko referendumsko glasovanje o zakonu o vodah. Takrat se je v Ljubljani (za vseh 14 volilnih okrajev) predčasno prvič glasovalo na eni lokaciji, udeležba je bila množična, kar je že nakazovalo padec zakona.

V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja je podobno tudi pred nedeljskimi volitvami v državni zbor. Tridnevno predčasno glasovanje se je začelo v torek, ko je po podatkih DVK glas oddalo 35.754 volivcev, kar je 2,1 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je trikrat več kot prvi dan predčasnega glasovanja pred štirimi leti, ko je glas oddalo 0,7 odstotka volivcev.

Pred vhodom na gospodarsko razstavišče je ne glede na omenjene pomisleke včeraj agitirala predsednica SD Tanja Fajon.

Kot je v predlogu DVK v začetku januarja zapisal predstavnik SDS Zadergal je na Gospodarskem razstavišču »prihajalo do zelo agresivne agitacije organiziranih skupin, ki so nagovarjali volivce vse do vstopa v halo za glasovanje«. To je »relativno hitro saniralo tako, da so z varnostniki agitatorje odstranili do dveh zunanjih vhodov pri ograji. V neposredni bližini volišča je to res zagotavljalo mir pred agitatorji, vendar so agitatorji vseeno lahko nadlegovali prihajajoče volivke in volivce na zunanji strani dveh vhodov.«

Volišča določijo okrajne volilne komisije, kar pomeni, da morajo določiti tudi določen prostor okoli tega objekta, ki spada pod volišče in s tem tudi pod prepoved agitacije, zato Zadergal predlaga, da se »navodila za okrajne volilne komisije in standarde določi tako, da se od primera do primera po presoji volilnih komisij kot prostor okoli tega objekta določi ves prostor, kjer lahko agitatorji vplivajo na prihajajoče volivke in volivce (vplivni prostor) oziroma kjer je jasno, da gre lahko oseba samo na volišče.« Na primeru Gospodarskega razstavišča bi to po mnenju člana kabineta vladnega predsednika pomenilo, da se razširi tudi na ves pločnik ob ograjah.

Služba DVK, ki jo vodi Dušan Vučko, se je z Zadergalom strinjala: razlaga, kaj se šteje za volišče naj se dopolni tako, da bo zmanjšana možnost agitacije na samem volišču, oziroma v neposredni bližini objektov, kjer se volišče nahaja.