Revija Reporter
Slovenija

Cerkev vabi k volitvam, nekateri duhovniki so bolj neposredni: naj verniki volijo SDS, NSi ali SLS

Ivan Puc

28. maj. 2018 14:28 Osveženo: 14:29 / 28. 5. 2018

Deli na:

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec

Arhiv Svet24

Svet katoliških laikov Slovenije pred volitvami vabi vse državljane Republike Slovenije, da udejanjijo svojo volilno pravico in se udeležijo volitev prihodnjo nedeljo. »O volilnem rezultatu odločajo zgolj tisti volivci, ki pridejo na volišča in oddajo svoj glas. Pri presoji, kateri stranki boste namenili svoj glas, bodite pozorni zlasti na sadove njihovega preteklega dela, njihovega zavzemanja za spoštovanje človekovih pravic, pravic nerojenih otrok in družine kot osnovne družbene celice, za pravično družbo in skupno dobro, so zapisali v svetu katoliških laikov.

Na SŠK sicer niso izdali nobenih navodil oz. sporočil za duhovnike glede ravnanja pred volitvami. Na eno od novinarskih vprašanj so odgovorili, da se kampanje političnih strank se ne smejo izvajati v prostorih verskih skupnosti (predvolilni shodi, deljenje letakov ipd.). »To pa ne izključuje možnosti, da npr. župnija v času kampanje organizira srečanja na temo npr. aktivnega državljanstva, vrednot družbenega nauka Cerkve (pravičnost, vladavina prava, spoštovanje življenja in družine, verska svoboda, varovanje okolja, skrb za uboge itd.) in na takšna srečanja povabi strokovnjake in predstavnike civilnodružbenih organizacij med katere sodijo lahko tudi predstavniki strank.«

V času pred volitvami se bo odzvala Komisija Pravičnost in mir pri SŠK in tako kot do zdaj povabila vse katoličane k udeležbi na volitvah, je še pojasnil generalni tajnik SŠK Tadej Strehovec.

Praksa glede »ravnanje pred volitvami« na župnijskem »terenu« je najbrž različna. Med zadnjo nedeljsko pridigo v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Ljubljani pa je, denimo, pater Bernardin Sušnik zbrane vernike pozval, naj volijo SDS, NSi ali SLS. Sam bo volil stranko, ki ima najboljše obete, kar pa, je dodal, naj zbrani ne smatrajo za priporočilo koga voliti.