Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković skrajno žaljiv: Dokazal je, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu

Deli na:
Janković skrajno žaljiv: Dokazal je, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu

Zoran Janković - Foto: Grega Wernig/KMA

Zoran Janković je slovenskim rojakom v ZDA, ki se združujejo v katoliško društvo, napisal, da Ljubljana pravice verskih skupnosti uresničuje z gradnjo džamije.

Tako ponižujočega in žaljivega odnosa slovenski rojaki iz Baragovega društva v Michiganu v ZDA že dolgo niso občutili. Ljubljanski župan Zoran Janković jim je v odgovoru na njihov poziv, naj mesto Ljubljana vrne po vojni nacionalizirano nekdanje Baragovo semenišče ljubljanski nadškofiji, dokazal, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu.

Poročali smo, da je ministrstvo za kulturo zavrnilo zahtevek Nadškofije Ljubljana, da se Katoliški cerkvi vrne Baragovo semenišče, ki je bilo pred 2. svetovno vojno zgrajeno po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika in je danes v lasti mesta, tam pa domujeta Festivalna dvorana in Slovensko mladinsko gledališče.

Ker je objekt ob Navju leta 1929 prvo denarno podprlo tudi Društvo škofa Barage iz ZDA, je Jankovića pozvalo, da bi bilo prav in pravično, da bi stavbo Ljubljana vrnila legitimnim lastnikom, saj nepriznavanje lastninskih pravic meče slabo luč na mesto.

Ustvarja se vtis, da mesto ne spoštuje ne ustave ne pravic verskih skupnosti, ki imajo kot pravne osebe zasebnega prava pravico do zasebne lastnine in da se diskriminacija verskih skupnosti iz časa Jugoslavije nadaljuje.

V Srbiji rojeni župan slovenske prestolnice je pismo označil za žaljivo in društvo vprašal, kako si sploh dovolijo vpletati v pravne postopke. Kot dokaz spoštovanja pravic verskih skupnosti je omenil gradnjo džamije za muslimane, kot dokaz spoštovanja različnosti pa dejstvo, da Mestna hiša v svojih prostorih gosti lokal za homoseksualne, lezbijke, biseksualce in transseksualce.

Jamesu A. Surrellu, ki se je podpisal pod pismo slovenskih rojakov, je zabrusil, naj predsodke išče pri samem sebi oziroma pri tistih, ki so mu ponudili zgodbo o Ljubljani kot verskim skupnostim nenaklonjenem mestu. Janković, ki je Surrellu očital, da njegovo komuniciranje razume kot pritisk na sodišče in da očitno ne razume dobro slovensko, ker je originalno pismo poslal v angleščini, je ponovil, da nadškofija ne more biti denacionalizacijska upravičenka, ker je bilo lastništvo vpisano na Škofijsko duhovno semenišče.

To ne drži. Nadškofija ima pristojnosti nad svojim semeniščem, poleg tega je zakonodaja, ki je veljala v času gradnje, lastništvo določila tistemu, ki jo je financiral, se pravi ljubljanski škofiji. O tem bo zdaj odločalo upravno sodišče, Janković pa je še navedel, da so bila po vojni v Plečnikovo stavbo vložena znatna sredstva. S tem je znova dokazal, da ne razume, kaj pomeni poprava po vojni storjenih krivic.