Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

Bastian Schweinsteiger Ana Ivanovic Svet24.si

Priljubljena športnika prvič postala starša

tuširanje, prha, umivanje, kopanje Svet24.si

Balzam za lase uporabljate na napačen način!

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

betty white Njena.si

Betty White: Še vedno sem seksi

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

Slovenija

Janković skrajno žaljiv: Dokazal je, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu

Deli na:
Janković skrajno žaljiv: Dokazal je, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu

Foto: Grega Wernig/KMA

Zoran Janković je slovenskim rojakom v ZDA, ki se združujejo v katoliško društvo, napisal, da Ljubljana pravice verskih skupnosti uresničuje z gradnjo džamije.

Tako ponižujočega in žaljivega odnosa slovenski rojaki iz Baragovega društva v Michiganu v ZDA že dolgo niso občutili. Ljubljanski župan Zoran Janković jim je v odgovoru na njihov poziv, naj mesto Ljubljana vrne po vojni nacionalizirano nekdanje Baragovo semenišče ljubljanski nadškofiji, dokazal, da zaničuje vse, kar diši po domoljubju in katolištvu.

Poročali smo, da je ministrstvo za kulturo zavrnilo zahtevek Nadškofije Ljubljana, da se Katoliški cerkvi vrne Baragovo semenišče, ki je bilo pred 2. svetovno vojno zgrajeno po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika in je danes v lasti mesta, tam pa domujeta Festivalna dvorana in Slovensko mladinsko gledališče.

Ker je objekt ob Navju leta 1929 prvo denarno podprlo tudi Društvo škofa Barage iz ZDA, je Jankovića pozvalo, da bi bilo prav in pravično, da bi stavbo Ljubljana vrnila legitimnim lastnikom, saj nepriznavanje lastninskih pravic meče slabo luč na mesto.

Ustvarja se vtis, da mesto ne spoštuje ne ustave ne pravic verskih skupnosti, ki imajo kot pravne osebe zasebnega prava pravico do zasebne lastnine in da se diskriminacija verskih skupnosti iz časa Jugoslavije nadaljuje.

V Srbiji rojeni župan slovenske prestolnice je pismo označil za žaljivo in društvo vprašal, kako si sploh dovolijo vpletati v pravne postopke. Kot dokaz spoštovanja pravic verskih skupnosti je omenil gradnjo džamije za muslimane, kot dokaz spoštovanja različnosti pa dejstvo, da Mestna hiša v svojih prostorih gosti lokal za homoseksualne, lezbijke, biseksualce in transseksualce.

Jamesu A. Surrellu, ki se je podpisal pod pismo slovenskih rojakov, je zabrusil, naj predsodke išče pri samem sebi oziroma pri tistih, ki so mu ponudili zgodbo o Ljubljani kot verskim skupnostim nenaklonjenem mestu. Janković, ki je Surrellu očital, da njegovo komuniciranje razume kot pritisk na sodišče in da očitno ne razume dobro slovensko, ker je originalno pismo poslal v angleščini, je ponovil, da nadškofija ne more biti denacionalizacijska upravičenka, ker je bilo lastništvo vpisano na Škofijsko duhovno semenišče.

To ne drži. Nadškofija ima pristojnosti nad svojim semeniščem, poleg tega je zakonodaja, ki je veljala v času gradnje, lastništvo določila tistemu, ki jo je financiral, se pravi ljubljanski škofiji. O tem bo zdaj odločalo upravno sodišče, Janković pa je še navedel, da so bila po vojni v Plečnikovo stavbo vložena znatna sredstva. S tem je znova dokazal, da ne razume, kaj pomeni poprava po vojni storjenih krivic.