pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar zaradi stanja v državi od prihodnjih ministrov pričakuje veliko

Deli na:
Cerar zaradi stanja v državi od prihodnjih ministrov pričakuje veliko

Foto: Bobo

Mandatar Miro Cerar je ob začetku današnje seje, na kateri bo DZ imenoval 12. slovensko vlado, ocenil, da je stanje v državi resno, zato od prihodnjih ministrov pričakuje veliko. Napovedal je, da bo nova vlada nemudoma poprijela za delo, da bi preprečila nadaljnje nazadovanje družbe.

Kot je dejal Cerar, imajo ljudje dovolj političnega pobalinstva in blokad, medtem ko gre državi vse slabše in mnogi živijo v negotovosti in revščini. Po njegovih besedah se državljani zelo jasno zavedajo, da ni več nobenega prostora in časa za politikantska preigravanja in obračune, od nove vlade pa upravičeno zahtevajo državotvornost in višjo politično kulturo, skupaj s poštenimi in dobro premišljenimi odločitvami in ukrepi, "ki bodo vsem skupaj omogočili, da živimo bolje".

Od prihodnje vlade tako državljani pričakujejo, da bo nemudoma poprijela za delo in tako preprečila, da bomo kot družba še naprej nazadovali. Zadnji gospodarski rezultati so sicer po Cerarjevih besedah spodbudni, a na številnih področjih še vedno nazadujemo. Med drugim je omenil proračunski primanjkljaj ter še bolj zaskrbljujoč strukturni primanjkljaj ter višino javnega dolga. "Če ne bomo odločno ukrepali, bodo današnje izdatke za plače in pokojnine odplačevali še naši vnuki," je dejal.

Nova vlada bo najprej ocenila potrebnost rebalansa letošnjega proračuna ter pripravila osnutek proračunskega načrta za leto 2015 in predlog zakona o fiskalnem pravilu. Treba bo tudi pristopiti k pogovorom z Evropsko komisijo glede perečega presežnega primanjkljaja in postopka za odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij.

Cerar je še napovedal, da bo morala biti fiskalna politika precej restriktivna, kar pomeni, da bo treba zmanjšati javne izdatke, povečati učinkovitost pobiranja obstoječih davkov, predvsem pa narediti vse, da bo rast BDP čim večja.