palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar zaenkrat brez zadostne podpore za mandatarja

Deli na:
Cerar zaenkrat brez zadostne podpore za mandatarja

Foto: Bobo

Politično dogajanje je včeraj zaznamovala možnost, da bi morebitno projektno vlado prevzel pravnik Miro Cerar, pa tudi dokončna odločitev SLS, da v kakršni koli levosredinski koaliciji oz. vladi ne namerava sodelovati. Predsednik SD Igor Lukšič je medtem napovedal skorajšnjo interpelacijo zoper šolskega ministra Žigo Turka.

V ospredju političnega dogajanja se je kot možni kandidat za mandatarja morebitne nove vlade pojavil pravnik Miro Cerar, čeprav sam takšne možnosti javno ni potrdil. Začasna vodja Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je namreč po sestanku poslanske skupine PS povedala, da ima, če se bo odločil, da postane mandatar za sestavo vlade, podporo vseh poslancev PS. Po njenem mnenju lahko namreč Cerar poveže tako "leve kot desne".

Kot je povedala Bratuškova, so s Cerarjem na zvezi po elektronski pošti, upa pa, da se bodo danes z njim tudi sestali. Po njenem mnenju nobena od potencialnih strank, ki bi vstopila v vlado, ne bi imela težav s Cerarjem.

Predsednik DL Gregor Virant je prav tako prepričan, da bi Cerar, če bi sprejel kandidaturo za mandatarja v morebitni novi vladi, prejel glasove poslancev DL. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za "odličen predlog".

Za DL so primarna izbira predčasne volitve, vendar pa je že jasno, da do njih ne moremo priti, ker se predsednik vlade ni odločil za zaupnico, je v izjavi pojasnil Virant. Zato je po njegovih besedah edina možnost, da predlagajo konstruktivno nezaupnico in oblikujejo novo vlado.

Je pa Virantova podpora Cerarju očitno tudi v njegovi lastni stranki sprožila zelo različna stališča. Nekdanji finančni minister in podpredsednik DL Janez Šušteršič je namreč v izjavi za STA podvomil v Cerarjevo operativno sposobnost vodenja. Označil ga je celo kot "mačka v žaklju", saj ne pozna njegovega ekonomskega programa in mnenja o gospodarstvu.

V DeSUS po besedah njenega predsednika Karla Erjavca uradne razprave o tem, ali bi za novega mandatarja podprli Cerarja, še niso imeli. A Erjavec meni, da bi ga podprli.

V SD pa se glede podpore morebitni kandidaturi Mira Cerarja za mandatarja ne bodo opredeljevali, dokler ne bo uradno kandidat, je pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber in dodal, da je predlog za mandatarja v rokah PS. V SD so odprti za pogovor s Cerarjem, a bi bilo vnaprejšnje opredeljevanje po njihovem mnenju neprimerno do "tako uglednega strokovnjaka".


V SLS pa so se odločili, da stranka ne bo sodelovala pri oblikovanju levosredinske projektne vlade. Kot je ob robu seje izvršilnega odbora SLS dejal predsednik stranke Radovan Žerjav, bo SLS pred februarsko sejo DZ izstopila iz koalicije, predvidoma na tej seji DZ bosta odstopila tudi oba ministra SLS. Nato bo stranka delovala kot konstruktivna opozicija.

Ta odločitev SLS je med potencialnimi koalicijskimi partnerji sprožila različne odzive. V PS so zapisali, da jo obžalujejo, v DL pa nasprotno pozdravljajo odločitev, da se jim SLS pridruži v opoziciji. Vodja poslancev SD Janko Veber pa je poudaril, da se je o oblikovanju nove vlade izjemno težko pogovarjati s strankami, ki še nimajo rešenih postopkov za izvolitev svojega predsednika.

V SDS so se na vest o Cerarju kot možnemu mandatarju za zdaj odzvali na družbenem omrežju Twitter. Ob tem so se vprašali: "Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar predsednik vlade?"

Aktualno dogajanje je ob robu vladnega obiska na Dolenjskem in v Beli Krajini komentiral tudi premier Janez Janša. Kdorkoli se bo javil za predsednika vlade, mora vedeti, da s partnerji, "ki so nam zabili nože v hrbet, tudi on ne bo imel veliko sreče v situaciji, v kateri smo, in ta je resna," je dejal za televizijo Vaš Kanal. Ob tem se je odzval še na številne komentarje petkovega govora na shodu Zbora za republiko. Pojasnil je, da nikogar ni označil za levega fašista, pač pa je govoril le o pojavih.

Tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec je za STA povedal, da v NSi morebitnega novega mandatarja ne želijo ocenjevati ali komentirati, dokler ne bo prišlo do uradnega predloga.

Predsednik stranke SD Igor Lukšič pa je napovedal, da bo SD najverjetneje do torka v DZ vložila interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Ta se je odzval na družbenem omrežju Twitter in zapisal, da bo očitno "poskusni zajec za oceno podpore vladi". V večini strank pretiranega navdušenja nad interpelacijo sicer ni bilo zaznati. V PS, DL in DeSUS so bolj naklonjeni konstruktivni nezaupnici, s katero bi bila razrešena celotna vlada.

V javnost je prišla tudi odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo Zorana Jankoviča, da z začasno odredbo Komisiji za preprečevanje korupcije naloži, da mora s svojih spletnih strani in drugih objav odstraniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na Jankovića. Sodišče nadaljuje obravnavo Jankovićeve tožbe, ljubljanski župan pa se bo zoper sklep sodišča pritožil.

Senat upravnega sodišča v Celju je sicer že prejšnji teden zavrnil zahtevo premiera Janeza Janše po zadržanju poročila protikorupcijske komisije. Janša je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. Se je pa upravno sodišče v zadevi izreklo za pristojno in bo o vloženi tožbi Janše odločalo prednostno.