nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Kakršnokoli odločitev ustavnega sodišča v zvezi z mandatom Janše je treba spoštovati

Deli na:
Cerar: Kakršnokoli odločitev ustavnega sodišča v zvezi z mandatom Janše je treba spoštovati

Foto: Reuters

Premier Miro Cerar je danes, še preden je bila znana odločitev ustavnega sodišča, da začasno zadrži sklep o prenehanju poslanskega mandata Janezu Janši, dejal, da je treba najprej počakati na odločbo, nato pa spoštovati odločitev sodišča. Zatrdil pa je, da je bil postopek odvzema mandata znotraj zakonitih pravnih okvirov.

Glede na očitke opozicijske SDS, kako je lahko kot poznavalec ustavnega prava dopustil odvzem mandata, je dejal, da je treba razlikovati politiko in delovanje SMC ter odločanje pravosodnih institucij. "Te institucije je treba spoštovati, odločitve izvršiti," je pripomnil.

Glede morebitne neustavnosti odvzema Janševega mandata je dejal, da če se bo v odločbi sodišča znašla "kakšna formulacija, ki bi govorila o neustavnosti", bodo to preučili in dali odgovor.

"Na pamet ne morem odgovoriti, da je bilo pri postopku kaj neustavnega. Prepričan sem, da je bil razmislek v DZ storjen zelo poglobljeno, upoštevaje vse možnosti, ki so jih pravniki dopuščali in je bil znotraj zakonitih pravnih okvirov," je zatrdil.

"Seveda je nekaj spoštovati zakon, nekaj drugega pa je ustavni okvir, ki ga je ustavno sodišče sedaj vzelo v obzir," je še dodal predsednik vlade.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanske funkcije.

Ustavno sodišče je Janševo pritožbo sprejelo v obravnavo ter do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi.