Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odbor za obrambo o podelitvi izjemnih pooblastil vojski pri varovanju meje

Deli na:
Odbor za obrambo o podelitvi izjemnih pooblastil vojski pri varovanju meje

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Parlamentarni odbor za obrambo obravnava predlog vlade za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje. Vlada je besedilo predloga potrdila v torek zvečer, a mu v DZ slabo kaže. Potrebna je pomoč opozicije, iz katere je za zdaj podporo napovedala le SNS.

Za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi je potrebna dvotretjinska večina prisotnih poslancev. To zahteva tudi nekaj glasov opozicije, a sta tik pred sejo LMŠ in SD sporočili, da bosta glasovali proti predlogu.

Varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki Slovenske vojske (SV) sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi, so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Pripadniki SV bodo pooblastila pod pogoji, ki so predpisani za policiste, izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije, če cestne komunikacije v tem petkilometrskem pasu zračne razdalje ni.

Vlada bo o izvajanju pooblastil SV seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in za notranje zadeve, in sicer s poročilom vsakih 14 dni po uveljavitvi sklepa in poročilom v enem mesecu po prenehanju izvajanja pooblastil v skladu s sklepom. Ukrep je časovno omejen - pripadniki SV bodo imeli ta pooblastila največ tri mesece od uveljavitve sklepa.

V skladu s sklepom vlada v petih dneh po uveljavitvi sklepa določi pravila delovanja SV, ki bodo zagotovila, da se širše varovanje državne meje izvaja v skladu s prvo točko sklepa.

A vlada ni prepričala LMŠ. Poslanka Jerca Korče je v izjavi novinarjem pred sejo pojasnila, da zaupajo policiji in pripadnikom SV, a tega ne gre enačiti z zaupanjem vladni koaliciji. "Pristopili smo k temu, da bi lahko našli nek kompromis glede aktivacije 37.a člena, in sicer pod našimi pogoji," je dejala. Dodala je, da so s pripombami, ki da jih vlada ni upoštevala, sledili stroki.

Po prepričanju LMŠ mora biti aktivacija tega člena vezana na aktualne razmere, in sicer zato, da kadrovsko pomagajo policiji, in ne "da se sklicujemo na migracije in število migrantov, ker se ta številka ni povečala". Ta argument po besedah Korčetove sicer ni naveden v sklepu, ampak v obrazložitvi. Prav tako so si v LMŠ želeli, da bi vojska izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, medtem ko vlada predlaga petkilometrski pas. Predolga je po njihovem mnenju tudi doba trajanja ukrepa. Po predlogu LMŠ bi sklep veljal do 30. aprila.

V SD po besedah poslanca Matjaža Nemca ocenjujejo, da v zdajšnjih razmerah ni okoliščin za to, da bi po vzoru iz leta 2015 vojski podelili posebna pooblastila. Med argumenti je poudaril rezervni sestav policije, ki bi lahko v tej fazi pomagal pri omejevanju migrantov na južni meji. Navedel je tudi zunanjepolitične okoliščine, saj da so se nekoliko umirili migrantski tokovi, vsaj kar zadeva balkansko migrantsko pot.

Če bi se v prihodnje znašli v razmerah, kot so bile leta 2015, bi se po besedah Nemca o tem vprašanju oziroma ukrepu ponovno pogovarjali. Vtis, ki bi ga s tem ukrepom trenutno ustvarili v družbi, pa po njegovem mnenju ne bi koristil pri premagovanju ovir, s katerimi smo soočeni v zadnjih dneh.

Opozicijska SNS je napovedala podporo ukrepu. V SAB podporo ukrepu pogojujejo s sprejemom njihovega dopolnila k predlogu, da lahko na južni meji delujejo samo poklicni vojaki oziroma rezervisti, ki so vsaj eno leto v pogodbeni rezervni sestavi. S tem bi po njihovih ocenah preprečili sodelovanje nezadostno usposobljenih vojakov in članov vard oziroma drugih podobnih paravojaških enot.

V SAB so v sporočilu za STA pojasnili, da so od ministrstva za notranje zadeve prejeli želene dodatne obrazložitve, predvsem glede območja delovanja SV. "Prav je, da ima vojska zelo omejena pooblastila in deluje pod poveljstvom policije. Ne sme uporabljati niti orožja niti drugih prisilnih sredstev," so navedli.

V Levici so v sporočilu za javnost ponovili svoje nasprotovanje aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi. Pozvali so LMŠ in SD, naj se jim pridružita, da skupaj preprečijo sprejetje "tega pretiranega, nepotrebnega in protiustavnega ukrepa".

Ker varnostne razmere niso spremenjene, zato zakonske in ustavne zahteve za aktivacijo 37.a člena po ocenah Levice niso izpolnjene. "Poleg tega je jasna intenca vlade, ki se izraža tudi v besedilu predloga, da bo vojska na meji zamenjala policijo. Ker vojska s policijskimi pooblastili nikoli ne sme delovati sama, takšna zamenjava ni mogoča in bi bila protizakonita," so pojasnili.

Kot je v izjavi novinarjem danes dejal poslanec Miha Kordiš, imamo v času epidemije resne izzive na drugih področjih. Če že, naj se vojsko po njegovih besedah aktivira za pomoč v domovih za starejše občane pod civilnim pokroviteljstvom.