pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Celovita sanacija po neurjih se utegne zavleči za več mesecev

Deli na:
Celovita sanacija po neurjih se utegne zavleči za več mesecev

Foto: Bobo

Na Koroškem je neurje minuli konec tedna povzročilo precej škode predvsem na cestni infrastrukturi. Prevoznost cest so večinoma že uspeli zagotoviti, celovita sanacija pa bo terjala dlje časa. Prav tako bodo posledice neurja, ki je pustošilo minuli teden, še nekaj mesecev odpravljali v občini Dobrova-Polhov Gradec.

Župan občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik je za STA ocenil, da jim je sobotno neurje povzročilo milijonsko škodo, predvsem na cestni infrastrukturi. Dejal je, da je škoda tudi na zasebni infrastrukturi, saj je bilo več objektov poplavljenih, ponekod so ostali tudi brez mobilnega signala. Najhuje je bilo v Brezniški grapi, kamor je vdrla voda z Remšnika.

Tudi v občini Podvelka je največ škode na cestni infrastrukturi, ki jo župan Anton Kovše ocenjuje na 500.000 do 600.000 evrov. Po njegovih besedah so tri ceste še vedno zaprte za promet, včeraj pa so določili prioritete glede sanacije. Med sobotnim neurjem je zalilo tudi štiri stanovanjske objekte, s pomočjo gasilcev pa so domačini izčrpali vodo.

V občini Prevalje je po besedah župana Matije Tasiča škoda, ki so jo povzročila neurja, ocenjena na okoli 300.000 evrov. Uspeli so zagotoviti prevoznost cest, pri čemer so bili težava zlasti obcestni plazovi, ki jih je bilo okoli 20. Zdaj se pripravljajo tudi na njihovo sanacijo.


Tasič je za STA dejal, da delajo vse za ureditev vodotokov. Glede na to, da od države za čiščenje vodotokov ne dobijo nobenega denarja, pa se to lahko zavleče. Po njegovih besedah sta problematična predvsem dva vodotoka, ki ju je treba celovito urediti. Tasič pri tem poudarja, da bi čim prej moralo priti do projektov, na podlagi katerih bodo zadeve uredili dolgoročno, ne zgolj začasno.

Tudi v občini Dobrova - Polhov Gradec nadaljujejo z odpravljanjem posledic neurja, ki je pretekli teden na tem območju sprožilo okoli 50 plazov in uničilo med 30 in 50 kilometrov cest. Po navedbah župana Franca Setnikarja je škoda ocenjena na 400.000 evrov.

Kot je za STA povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivec, so objekti očiščeni, sanacija okrog objektov in plazov pa bo trajala še nekaj mesecev. Že prejšnji teden so po Setnikarjevih besedah uspeli zagotoviti prevoznost vseh cest z izjemo ene, kjer je za zdaj urejen obvoz, po predvidevanjih pa bi morala biti tudi ta cesta včeraj do večera prevozna.

Prav tako so očistili kamenje in prod, ki ga je naneslo ob dve stanovanjski hiši. Posledice neurja še odpravljajo tudi v dveh gospodarskih podjetjih na njihovem območju, ki ju je zalilo v neurju. Po županovih informacijah obe delujeta, a v manjši meri, ker je bilo, vsaj v enem od obeh podjetij, uničenih tudi nekaj strojev.