zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če bodo izključili Marjana Podobnika, iz SLS odhaja tudi Jakob Presečnik

Deli na:
Če bodo izključili Marjana Podobnika, iz SLS odhaja tudi Jakob Presečnik

Foto: Bobo

Če bo SLS iz svojih vrst izključila Marjana Podobnika, bo iz nje izstopil tudi njen dolgoletni poslanec Jakob Presečnik, podobno pa naj bi razmišljali tudi Janez Podobnik in še nekaj občinskih odborov.

Danes bo o izključitvi odločal velikolaški odbor, toda po napovedih njegovega predsednika Franca Debeljaka bodo predlog izvršilnega odbora pod vodstvom predsednika Marka Zidanšek zavrnili.

 »Na dan, ko bo realiziran sklep o izključitvi Marjana Podobnika iz stranke, iz nje izstopam tudi sam,« je tajništvu SLS pisal njen nekdanji minister in dolgoletni poslanec Jakob Presečnik. Zapisane besede nam je Presečnik potrdil v telefonskem pogovoru. Podobno naj bi ravnal tudi Marjanov brat Janez Podobnik, ki je sicer član izvršilnega odbora SLS. Oba brata Podobnika sta bila dolga leta predsednika te stranke, medtem pa je iz nje že izstopil njen nekdanji predsednik, celjski župan Bojan Šrot.

Slednji je novemu predsedniku Marku Zidanšku zameril, da v stranko ni nazaj povabil nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki ga je leta 2012 iz stranke vrgel kar takratni predsednik Radovan Žerjav. »Nazadnje bo v SLS ostal samo še Zidanšek in njemu zvesti člani izvršilnega odbora,« je dogajanje v svoji nekdanji stranki v intervjuju za Reporter komentiral predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke Franc Kangler.

O predlogu izvršilnega odbora SLS o izključitvi Marjana Podobnika bo odločal njegov domači občinski odbor v Velikih Laščah konec tedna. Kot nam je povedal predsednik odbora Franc Debeljak, bo sejo odbora sklical predvidoma v petek, dvomi pa, da bo tak predlog sprejet, saj bi ga morala podpreti dve tretjini članov odbora. »Ne verjamem, da bo sploh kdo glasoval za izključitev Marjana Podobnika, saj smo odločno proti temu, da stranka na tak način obračunava z ljudmi, še zlasti s svojim nekdanjim predsednikom.« Dodal je, da je članov velikolaškega odbora osem in da se vsi med seboj poznajo, zato tudi pozna razmišljanje svojih članov.

Potem ko bo velikolaški odbor zavrnil sklep vodstva SLS o izključitvi Marjana Podobnika, se bo verjetno izvršilni odbor pritožil na častno razsodišče. Če bo slednje ravnalo v nasprotju z voljo lokalnega odbora, se zna zgoditi, da bo SLS v Velikih Laščah ostala brez svojega odbora. Podobno se je namreč zgodilo LDS, ko je obračunavala s svojimi člani. Ne samo da je ostala brez svojih članov v Velikih Laščah, ampak je praktično tudi v Sloveniji ni več.

Po naših virih naj bi Marjana Podobnika podpirala približno tretjina članov SLS, ki bi jo v primeru njegove izključitve tudi sami zapustili. Podobnik je sicer predsednik Slovenske narodne zveze SLS, ki je še posebej zelo dejavna pri vprašanju slovenske državne meje in razmejitve s sosednjo Hrvaško. Zna se torej zgoditi, da bo Celjan Zidanšek v zgodovino prišel kot zadnji predsednik SLS: Danes Slovenska ljudska stranka in nikdar več!

 

Odprto pismo

Spoštovani gospod

Mag. Marko Zidanšek

Predsednik Slovenske ljudske stranke

 

Spoštovani gospod predsednik,

 

Iz pisma, dne 8. julija 2016, v katerem je Izvršilni odbor SLS dal v javnost izjavo, da  »predlaga pristojnemu Občinskemu odboru SLS izključitev Marjana Podobnika zaradi ponavljajočih se kršitev 13. in 15. člena Statuta SLS ter 2., 5., 7. in 8. člena Kodeksa etičnega ravnanja članov SLS« ni jasno navedeno, kaj je Marjan Podobnik dejansko kršil. »Da naj bi se Marjan Podobnik z Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v KGZS, ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah« po navedbah Dela pa sploh ne more biti razlog za izključitev.

 

Tak način dela SLS spominja na neke druge čase, ko je partija člane, ki se niso strinjali z diktatom vodstva, kaznovala ali izključila iz partije. Ko sem pred 20 leti začela sodelovanje s SLS, tudi tedanjim predsednikom stranke in podpredsednikom vlade Marjanom Podobnikom glede meje s Hrvaško, ustanovitve ZRS Koper in pozneje Univerze na Primorskem, je bila to neka druga stranka, ki je vedela, kaj so državotvorne naloge, je bila demokratična in odprta za nove in tudi drugačne strokovne in politične poglede.

 

Iz pisma, dne 15. julija 2016, ki ga je predsednik SLS mag. Marko Zidanšek naslovil na članice in člane SLS tudi ni jasno kašne »obtožbe, obrekovanja in napadi« se pojavljajo na  predsednika stranke. Iz pisma je razvidno samo, da se Marjan Podobnik ni strinjal s kandidaturo Petra Vriska za predsednika KGZS, ki ga je podpiralo vodstvo SLS in Vi osebno. Iz Vaše izjave, da je stanje v kmetijstvu »že tako ali tako v zelo zaskrbljujočem stanju. Mnoge kmetije propadajo, preveč kmetov v Sloveniji je na robu preživetja, stanovske reprezentativne organizacije pa imajo v pogovorih z Vlado RS očitno premajhno pogajalsko moč, da bi dosegle izboljšanje stanja« namreč sledi, da dosedanje vodenje KGZS pod vodstvom Petra Vriska ni bilo dobro. Da je Marjan Podobnik podpiral drugega kandidata in se o tem dopisoval s predsednikom druge stranke je lahko samo boljša rešitev za kmetijstvo.

 

Če je zavzemanje za drugega kandidata in dopisovanje s predsednikom druge stranke edini in ključni razlog za izključitev iz SLS, se mi postavlja vprašanje, kdaj boste kot predsednik SLS začeli postopek za izključitev tudi mene iz stranke. Tudi jaz sem  govorila z Janezom Janšo, Lojzetom Peterletom in še kakšnim trenutnim, bivšim ali bodočim strankarskim predsednikom ali funkcionarjem  s tako imenovane leve, desne ali sredinske stranke. In to se mi je zdelo samoumevno in se mi še sedaj zdi samoumevno, da govorim o političnih, strokovnih ali kadrovskih vprašanjih s tistimi, za katere presodim, da bodo kaj tehtnega prispevali v dobrobit države Slovenije. Pri tem se postavlja še vprašanje, ali boste začeli postopke za izključitev vseh, ki so se kdaj koli s komerkoli iz drugih strank pogovarjali.

 

Sem pa pričakovala, kot prejšnja predsednica Občinskega odbora SLS Piran, da nas boste, kot novi predsednik SLS, kdaj obiskali in se pri nas pozanimali glede naših stališč o meji s Hrvaško in še drugih vprašanjih, ki bi jih mi morebiti želeli pretresti v razpravi z vodstvom stranke, ker nas zanimajo predvsem sedanje naloge stranke, ne pa nekakšne bodoče vizije.

 

Z odličnim spoštovanjem

 

Dr. Duša Krnel Umek,

doktorica etnoloških znanosti in arhivska svetnica

bivša državna sekretarka za visoko šolstvo na MSŠ

in bivša predsednica Občinskega odbora SLS Piran