sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Časar in Mikuž morata Luki Koper plačati 2,2 milijona evrov odškodnine

Deli na:
Časar in Mikuž morata Luki Koper plačati 2,2 milijona evrov odškodnine

Foto: Bobo

Koprsko okrožno sodišče je ugodilo odškodninskemu zahtevku Luke Koper ter nekdanjemu prvemu možu Luke Robertu Časarju in podjetniku Marjanu Mikužu odredilo plačilo 2,24 milijona evrov odškodnine, za kolikor naj bi jo oškodovala s posli na Orelški gmajni, so za Primorske novice potrdili v Luki. Časarjev zastopnik je že napovedal pritožbo.

Če bo sodba postala pravnomočna, bosta morala Časar, ki sicer prestaja štiri in pol leta zaporne kazni, in Mikuž k temu znesku prišteti še zamudne obresti in stroške sodnega postopka. Časarjev zastopnik Daniel Planinšec je sodbo že prejel in napovedal, da se bosta nanjo pritožila, tako da bo o odškodnini v tem primeru odločalo še koprsko višje sodišče, še navaja časnik.

Kot spominjajo Primorske novice, je Luka Koper odškodnino uveljavljala že v kazenskem postopku zoper Časarja in Mikuža, a je sodišče njen premoženjsko pravni zahtevek zavrnilo in jo napotilo na pravdo. Koprsko sodišče pa je pred kratkim ugodilo tožbi in ugotovilo, da se odgovorna oseba pravne osebe ne more sklicevati na prosto podjetniško presojo v primeru, ko je do oškodovanja Luke Koper prišlo s kaznivim dejanjem, so odločitev sodišča povzeli v Luki.

Višino odškodnine so izračunali na podlagi razlike v ceni, po kateri bi Luka Koper plačala za nepremičnine na Orleški gmajni neposredno fizičnim osebam, vključno s provizijo za posredovanje pri nakupu, in ceno, ki jo je plačala Mikuževi družbi Premik net in je bila bistveno višja. Tožbo so vložili tudi proti Premik netu, a je sodnica tožbo v tem delu zavrnila, ker je podjetje v stečaju.

Časarja in Mikuža ter nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja glede Orleške gmajne sicer čaka ponovno sojenje. Vrhovno sodišče je pravnomočno sodbo namreč delno razveljavilo, potrdilo pa je zaporno kazen za Časarja. Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je za časnik pojasnila, da se bo ponovno sojenje predvidoma začelo v prvih mesecih prihodnjega leta.

Še vedno pa čakajo na dovoljenje francoskih pravosodnih oblasti za nadaljevanje nekaterih kazenskih postopkov, ki še čakajo Časarja. Po informacijah sodišča naj bi v Franciji o tem odločali konec januarja.