sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bulmastifi ne bodo pregnali ministra

Deli na:

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik zaradi spleta okoliščin, ki so pripeljale do torkovega napada psov s smrtnim izidom, ne namerava odstopiti, ker meni, da zanj ni odgovorno ministrstvo, niti ne država oz. katerakoli druga veja oblasti. Po njegovem mnenju je za dogodke znotraj sten stanovanja oz. hiše odgovoren posameznik.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik zaradi spleta okoliščin, ki so pripeljale do torkovega napada psov s smrtnim izidom, ne namerava odstopiti, ker meni, da zanj ni odgovorno ministrstvo, niti ne država oz. katerakoli druga veja oblasti. Po njegovem mnenju je za dogodke znotraj sten stanovanja oz. hiše odgovoren posameznik.

"Moj odstop bi pomenil umik pravne države, degradacijo celotne izvršne veje oblasti, degradacijo sodne veje oblasti in negiranje pravne države na splošno," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Pogačnik.

Po njegovem mnenju je neprimerno, da se "ob tem tragičnem dogodku želi kovati v nekaterih sredinah politični kapital".

Kot je izpostavil, je bil celoten postopek in proces vrnitve dveh bulmastifov lastniku "transparenten, zakonit in voden v duhu spoštovanja vrednot ljudi in živali". Postopek so vodili pravni strokovnjaki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v odločbi vrnitve psov lastniku pa so bili zapisani pogoji, ki so sledili izvedenskemu mnenju, med drugim je bil upoštevan čredni nagon živali.

Stroge pogoje, med drugim bi morale biti živali ločene med seboj (to naj bi lastnik tudi zagotovil, živali so bile v zunanjem prostoru ločene), po ministrovem mnenju lastnik zelo verjetno ni spoštoval. Pogoje so po njegovih navedbah tudi nadzorovali in skrbeli za njihovo uresničitev, niso pa mogli vstopiti v njihov odnos med štirimi stenami.

"Za dogodke, ki se odvijajo znotraj štirih sten stanovanja ali hiše, je odgovoren posameznik," je ocenil minister, ki je prepričan, da za odnos med ljudmi in živalmi, ki se odvija v zasebnih prostorih, nista odgovorna ne minister ne Veterinarska uprava RS (Vurs).

Ključen trenutek se je po njegovem zgodil, ko je upravno sodišče ugotovilo, da je bil zakon kršen in da so bile odločbe prve stopnje nezakonite (Vursa), postopek pa je bil vrnjen na drugo stopnjo, torej na ministrstvo. Pojasnil je še, da je avgusta lani podal predlog upravni inšpekciji za nadzor postopka izdaje odločbe o vrnitvi psov, postopek pa še poteka.

Upravno sodišče je spomladi leta 2008 odpravilo odločbo Vursa, zadeva pa je bila vrnjena v ponovni postopek. Sodišče je naložilo, da je treba upoštevati zakon, ki je veljal v času napada leta 2006, saj novi zakon - ta dovoljuje usmrtitev, če pes z ugrizom povzroči hude telesne poškodbe, veljati pa je začel leta 2007 - ne more veljati za nazaj.

Na prvo odločbo Vursa z začetka leta 2008 sta se lastnika psov - pokojna Zora Roter in njen partner Saša Baričević - pritožila in predlagala odlog usmrtitve. Ministrstvo je kot drugostopenjski organ to pritožbo zavrnilo. Proti odločitvi Vursa in ministrstva sta lastnika sprožila upravni spor, hkrati pa zahtevala odlog usmrtitve, upravno sodišče pa jima je ugodilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Po tem je Vurs po besedah generalne direktorice Vursa Vide Čadonič Špelič izdal še dve odločbi, enaki kot prva, ki sta narekovali humano usmrtitev bulmastifov (Joy in Atlas). Obe odločbi je ministrstvo odpravilo.

Upravno sodišče je Vursu po pojasnilih Tanje Hofman iz pravne službe ministrstva dalo napotke, da mora v ponovnem postopku ugotoviti, ali je mogoče nevarno ravnanje psov preprečiti tudi na drug način kot z usmrtitvijo. Ker Vurs teh napotkov ni upošteval, je moralo o zadevi odločiti ministrstvo.

Ministrstvo je oblikovalo strokovno komisijo (trije neodvisni strokovnjaki), ki naj bi ugotovila, ali je napad na človeka mogoče preprečiti še na kakšen drug način kot z usmrtitvijo. "Imeli smo tudi tri mnenja izvedencev, ki jih je predložila stranka," je dejala Hofmanova in dodala, da se pri odločitvi niso uprli na ta mnenja. Ker so želeli strokovnjake, na katere stranka ne bi imela vpliva, so ponovno imenovali tri strokovnjake, je navedla.

Kot je še izpostavila Hofmanova, je odločitev ministrstva sledila odločitvi upravnega sodišča in temeljila na ugotovitvah treh strokovnjakov (Alenka Černe, Marjan Kastelic in Franc Šterman).

Minister Pogačnik je sicer pojasnil še, da ministrstvo pripravlja sprememb zakona o veterinarskih merilih skladnosti, s katerimi bodo predpisali manjše število živali na stanovanjsko enoto, ob upoštevanju fizičnih karakteristik živali.